„Tinkamas atliekų surinkimas ir perdirbimas yra labai svarbus Europos žaliajam kursui – Europos Sąjungos tikslui iki 2050 metų tapti klimatui neutraliu žemynu. Tačiau norint pasiekti šio ambicingo tikslo reikia ne tik bendrų Europos Sąjungos, bet ir kiekvienos valstybės narės pastangų. Todėl kiekvienas sėkmingai veikiantis nacionalinio masto projektas yra svarbus ir įgyvendinant šį tikslą, ir kuriant žiediškumo principais grįstą ekonomiką, kuri naudinga ir vartotojams, ir verslui, ir aplinkai“, – per oficialų vizitą kalbėjo V. Sinkevičius.

Europos Komisijos narys pažymėjo, kad visos ES narės yra įsipareigojusios iki 2029 m. perdirbti 90 proc. į rinką išleidžiamų gėrimų pakuočių – atliekos turi virsti antrinėmis žaliavomis. Kadangi šis įsipareigojimas Lietuvoje yra įgyvendintas, šalis gali siekti kitų ambicingų tikslų kitose aplinkosaugos srityse, įsitikinęs V. Sinkevičius.

USAD duomenimis, užstato sistemoje surenkama 92 proc. į rinką išleistų gėrimų pakuočių arba daugiau nei 600 milijonų per metus.

USAD vadovas Gintaras Varnas sako, kad sistemos sėkmę lemia augantis gyventojų sąmoningumas ir gebėjimas pasinaudoti pažangiomis technologijomis, kurios pakuočių surinkimo tinklą Lietuvoje daro lengvai prieinamą ir patogų. Kasmet atliekamos apklausos duomenimis, 97 proc. Lietuvos gyventojų palaiko ketverius metus Lietuvoje veikiančią užstato sistemą ir aiškiai suvokia jos naudą. Nemažai kitų Europos Sąjungos šalių domisi Lietuvos patirtimi ir taip pat ketina įsidiegti panašias sistemas, o Latvija užstato sistemą nusprendė įsidiegti jau 2022 metais.

V. Sinkevičius susipažino su užstato sistemos rezultatais, skaičiavimo centro veikla. Diskutuota apie sistemoje surenkamų antrinių žaliavų aukštą kokybę, jų tinkamumą vėl pagaminti gėrimų pakuotes taip laikantis žiedinės ekonomikos principų.

Susitikime su eurokomisaru dalyvavo USAD vadovybė ir įstaigos steigėjų – Lietuvos aludarių gildijos, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos, Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacijos – atstovai, kurie taip pat pasidalijo savo įžvalgomis ir pastebėjimais apie užstato sistemos administratoriaus veiklą ir funkcijas, kurias ne pelno siekianti įstaiga atlieka pagal Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatyme numatytus reikalavimus.

Užstato sistema Lietuvoje veikia nuo 2016 m. Jos veikla šalyje rūpinasi Lietuvos gėrimų gamintojų, importuotojų bei pardavėjų įsteigta ne pelno organizacija VšĮ „Užstato sistemos administratorius“. USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių. Planuojama, kad dėl sistemos dalyvių bei šalies gyventojų sąmoningumo, šiemet bus surinkta ir perdirbti perduota daugiau kaip 600 mln. vienkartinių pakuočių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)