„Į Neries upę Vilniaus miesto centre leidžiamos fekalijos. yra filmuota medžiaga, ir nufilmuoti autocisterniniai automobiliai, kurie kaip tik tuo metu atvažiavo į įmonę, kuri, pagal išvaizdą, užsiima fekalijų valymų. Šiuo metu Neries upė pildosi lašišomis, jos čia neršia. Gamtai daroma žala yra kosmiškai didelė“, – į redakciją kreipėsi susirūpinęs Tomas.

Teršiamos Neries vaizdais pasidalinta ir asociacijos „Lašišos dienoraštis“ feisbuko paskyroje.

„Ir vėl ekologinė nelaimė Neryje. Šiuo metu Neries upėje, Vilniuje, teka fekalijos“, – rašoma feisbuko įraše.

Tuo metu „Vilniaus vandenų“ atstovė Renata Smalskė patvirtina, kad į upę teka teršalai, tačiau tarša, vos tik apie ją sužinojus, buvo sustabdyta. Išplatintame pranešime apie taršos atvejį, rašoma, kad, gavus pranešimą, bendrovės „Vilniaus vandenų“ brigada buvo operatyviai išsiųsta į įvykio vietą, kad išsiaiškintų taršos šaltinį. Pirminiais duomenimis, taršos šaltinis – ne iki galo išvalytos nuotekos.

Vienoje iš netoli taršos vietos esančių bendrovės „Vilniaus vandenys“ siurblinių, šiandien buvo vykdomi planiniai nuotekų rezervuaro valymo darbai. Sustabdžius nuotekų priėmimą, rezervuaras buvo plaunamas. Vykdant šiuos darbus, dalis ne iki galo išvalytų nuotekų iš siurblinės galimai pateko į upę.

Nuvykus į įvykio vietą, tarša buvo operatyviai sustabdyta. Šiuo metu tarša nebevykdoma. Įvykio priežastys tikslinamos ir tiriamos.

Preliminariais skaičiavimais, technologinis sutrikimas buvo fiksuotas nuo pusvalandžio iki valandos, per tą laiką galėjo išbėgti iki 100 kubinių metrų ne visai išvalytų, nedidelės koncentracijos nuotekų.

Ar gamta žalai buvo padaryta, kokio dydžio žala, turėtų įvertinti aplinkosaugininkai.

Siekiant, kad panašūs įvykiai nepasikartotų ateityje, bendrovė savo ruožtu artimiausiu metu peržiūrės siurblinių rezervuarų valymo procesą, prevenciškai patikrins ir siurblinėse esančius technologinius įrenginius.