Skaitytojo nerimą sukėlė tai, kad teritorijoje, esančioje adresu Pakruojo raj. Lygumų sen. Lapynės vs. 2 tarp kito statybinio laužo, plastiko atliekų ir padangų mėtėsi ir šiferio, kuriame yra asbesto, lakštai.

Asbestas – tvirta ir mechaniniam poveikiui atspari pluoštinė medžiaga, anksčiau intensyviai naudota statybų sektoriuje cementui ar plastikui sutvirtinti. Nuo 2015 metų Europos Sąjungos direktyva uždrausta išgauti asbestą, gaminti ar perdirbti jo produktus. Tiesa, asbestas pavojų sveikatai kelia tik tada, kai gaminys, kurio sudėtyje yra šios medžiagos, yra judinamas, pjaunamas ar kitaip apdorojimas. Taigi, labiausiai rizikuoja žmonės, reguliariai dirbantys su gaminiais, turinčiais asbesto. Įkvėpus asbesto dulkių rizikuojama susirgti asbestoze, plaučių vėžių, mezotelioma.

Susisiekus su Aplinkos apsaugos departamentu sklype išmestų šiukšlių teritorijoje buvo atliktas patikrinimas. Paaiškėjo, kad sklypas priklauso valstybei, tačiau šiukšlėmis atsikratęs asmuo nėra žinomas. Dėl šio atvejo atliekamas tyrimas, bendradarbiaujant su Lygumų seniūnijos seniūne.

Kadangi šiukšlės yra valstybinėje žemėje, net ir nenustačius teršėjo Lygumų seniūnijos bus prašoma sutvarkyti teritoriją ir atliekas perduoti atliekų tvarkytojams.