Išskirto anglies dioksido (CO2) skaičiavimus pagal tarptautinių organizacijų metodologijas (ISO 14064, GHG Protocol, DEFRA) atliko aplinkosaugos konsultantas Mantas Dapkus. Jo teigimu, šiuolaikiniam verslui labai svarbu suprasti savo veiklos daromą poveikį aplinkai ir skaičiuoti CO2 pėdsaką.

„Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad komandos veikla renginyje išskyrė beveik 4 tonas (3,406) CO2 ekvivalento*. Pastebėta, kad nors CO2 daugiausia išskyrė lenktynių metu važiavęs automobilis, tačiau ne ką mažesnę dalį sudarė treniruotės, pats pasiruošimo procesas, kuriame dalyvavo apie 20 žmonių – mechanikai, vairuotojai, operatorius ir kiti komandos nariai. Paskaičiuota, kad pasiruošimo ir lenktynių metu iš viso sunaudota beveik 2 tūkstančiai litrų degalų“, – rezultatus komentavo M. Dapkus.

Vienas populiariausių būdų įmonėms atstatyti padarytą žalą – pasinaudoti Lietuviškų ar tarptautinių įmonių kompensavimo mechanizmu, kurio metu savo veiklos sugeneruotą emisiją įmonės gali „išpirkti“ investuodamos į atsinaujinančios energijos gamybos projektus nuo 7 Eur iki 20 Eur už toną, priklausomai nuo šalies ir kompensuojamo projekto.

Anot „Gera dovana“ generalinio direktoriaus Ernesto Vasiliausko, paskaičiuota žala gamtai finansiškai nėra didelė, todėl įmonė siekia imtis papildomų iniciatyvų.

„Po tyrimo paaiškėjo, kad kompensuoti įmonės padarytą žalą, investuojant į atsinaujinančios energijos gamybos projektus, pakaktų nedidelės sumos – maždaug 100 Eur. Tačiau suprantame, kad atsižvelgiant į lenktynių apimtį ir mūsų dalyvavimą jose jau 7-tąjį kartą, ši suma turėtų būti bent septynis kartus didesnė. Būtent tokią dalį ir ketiname kompensuoti. Taip pat šiuo metu intensyviai ieškome savivaldybių, kurių girininkijose galėtumėme pasodinti apie 3 – 4 tūkstančių medžių ir taip prisidėti prie žaliųjų zonų plėtros“, – ketinimais dalijosi E. Vasiliauskas.

Kad būtų lengviau įsivaizduoti, ką reiškia 3,406 tonos CO2 ekv., galima palyginti, kokias veiklas vykdant būtų jo išskirta tiek pat:

• su hibridiniu automobiliu galima nuvažiuoti 45 200 km, t.y. daugiau nei 1 kartą aplink Pasaulį;

• skrydis 1 keleiviui pirmyn ir atgal iš Londono iki Mianmaro (apie 17 070 km);

• A+ klasės šaldytuvas nesustodamas gali veikti 29 metus;

• taupi lemputė (18 W) gali neužgesus šviesti 52 metus;

• būtų galima paruošti 126 kg jautienos;

• būtų galima paruošti 492 kg vištienos.

Klimato kaita – vienas svarbiausių tarptautinės visuomenės ir verslo pasaulio iššūkių. Pasak įmonės vadovo, kiekviena socialiai atsakinga įmonė turėtų suvokti daromą poveikį gamtai ir gebėti jį valdyti. Jei gamtos ir energetinių išteklių nepavyksta naudoti atsakingiau ir taupiau, tad būtina mąstyti kaip kompensuoti tuos, kuriuos sunaudojome. „Gera dovana imasi tokių veiksmų ir kviečia kitas įmones pradėti atsakingai žiūrėti į išteklių vartojimą.