Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija (IPCC) peržiūrėjo beveik 7 000 mokslinių publikacijų, iš kurių suformulavo šiltnamio efektą sukeliančių dujų poveikio vandenynams, ledynams ir užšalusiems regionams apžvalgą.

Likus vos kelioms valandoms iki ataskaitos paviešinimo, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas teigė, kad dokumente – „nuogi ir nenuolaidūs“ faktai. „Pralaimime šį mūšį“, – sakė jis antradienį Niujorke vykusių Jungtinių Tautų (JT) Generalinės asamblėjos debatų metu.

Prieš kelias savaites JT klimato komisija jau perspėjo dėl klimato kaitos poveikio visos planetos žemei. Komisijos atstovai pabrėžė, kad pasauliui gresia sausrų, miškų gaisrų, įšalo atitirpimo ir maisto atsargų trūkumo grėsmės.

IPCC praėjusį spalį informavo, kad vienintelė galima išeitis – klimato kaitos sukeltą temperatūros augimą išlaikyti žemiau 1,5 laipsnio Celsijaus ribos, o tai galima padaryti tik vykdant „staigius, radikalius ir beprecedenčius“ pokyčius.

IPCC yra JT institucija, ją sudaro atstovai iš 195 šalių narių. Viešindama ataskaitas, IPCC grupė siekia apibendrinti naujausias mokslines žinias apie klimato kaitą ir politikos formuotojams pateikti atitinkamų pasiūlymų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)