Po maratono – kelias plastiko atliekų

Ne visiems savaitgalį vykęs Danske Bank Vilniaus maratonas paliko gražius prisiminimus. Socialiniuose tinkluose šalia bėgikų, pozuojančių su medaliais, nuotraukų, gyventojai dalijosi ir fotografija, kurioje užfiksuoti bėgimo trasoje besimėtantys plastikiniai puodeliai.

Vienas pirmųjų įrašu pasidalijo ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Gyventojai feisbuke klausia, ar šios atliekos bus surinktos, ir kas bus daroma su tokiu dideliu kiekiu plastikinių stiklinių. Be to, žmonės nesupranta, kodėl maratono organizatoriai renkasi tokį aplinkos netausojantį būdą dalinti vandenį.

Organizatoriai: plastikinių stiklinių nėra kuo pakeisti

GRYNAS.lt susisiekė su Danske Bank Vilnius maratono organizatoriais ir pasiteiravo, ar po renginio surenkamos atliekos, kur jos keliauja ir ar nesvarstoma rinktis kitus, aplinkai draugiškesnius būdus, kaip bėgikus aprūpinti vandeniu. Kaip paaiškina VŠĮ „Tarptautinis maratonas“ direktorius Darius Valavičius, bėgimo dalyviams vandens stotelėse dalinamos stiklinės yra plastikinės dėl keleto priežasčių.

„Vandeniu stiklinės dėl didelio kiekio poreikio yra pripildomos iš anksto, todėl, kol bėgikai pasiekia punktus, popierinės perdirbamos jau būna subliuškusios ir nebenaudotinos. Kiekvienam renginiui yra pasirašoma sutartis su aplinkos tvarkymo įmone, kuri užtikrina trasos sutvarkymą po bėgimo. Kiekvienu vandens punktu rūpinasi už tai atsakingi savanoriai“, – informuoja D. Valavičius.

Pašnekovas tęsia, kad organizacija seka pasaulines tendencijas plastiko mažinimo srityje ir stengiasi nuo jų neatsilikti. Tačiau, pasak D. Valavičiaus, atsisakyti plastiko maratono vandens punktuose kol kas būtų sudėtinga.

„Sekame pasaulines tendencijas ir pamažu bandome kitose renginio dalyse atsisakyti plastiko, tačiau vandens punktai – vieta, kur tai padaryti kol kas sudėtingiausia. Išties net didžiausi ir seniausiai rengiami maratonai kol kas neturi vieningo sprendimo“, – aiškina VŠĮ „Tarptautinis maratonas“ direktorius pridurdamas, kad šiandien, diena po Danske Bank Vilniaus maratono, pirmąkart Vilniuje kartu su valymo paslaugų įmone „Vitaresta“ organizuojamas „Eko bėgimas“, kurio metu dalyviai bėgs dalimi trasos rinkdami likusias šiukšles.

Kitais metais, pasak pašnekovo, planuojama edukuoti bėgikus skelbiant vandens stotelių naudojimo gidą, kuriame bus pasidalinta patarimais, kaip elgtis su trasose dalinamomis vandens stiklinėmis.