Pirmojoje pasaulyje ataskaitoje apie plastiko dalelių vandenyje klausimą organizacija patikino, kad ir didesnės, ir visai mažos plastiko dalelės, kai nuryjamos, pereina visą virškinimo sistemą, bet niekaip nėra įsisavinamos. Vis dėlto PSO atstovai teigė, kad rezultatai buvo paremti „ribotu informacijos kiekiu“, tad plastiko vandenyje problemą ir toliau reikės nuodugniai tirti.

Plastiko mikrodalelės yra apibūdinamos kaip smulkios (mažesnės nei 5mm ilgio) bet kokio tipo plastiko nuosėdos, kurių randame upėse, ežeruose, geriamo vandens atsargose ir į butelius jau išpilstytame geriamajame vandenyje.

Kad įvertintų cheminių priedų išsiskyrimo iš praryto plastiko riziką, PSO padarė blogiausias prielaidas apie dalelių, kurias gali nuryti žmones, dydį ir koncentraciją. „Numatėme, kad iki pavojingo plastiko įsisavinimo lygio ribos dar yra substancialus ir saugus tarpas“, – teigė PSO vandens ekspertas Bruce'as Gordonas.

Sveikatos organizacija plastiko mikrodalelių reikšmę žmogaus organizmui ėmė tirti tik pastaraisiais metais. Pirminiai duomenys parodė, kad vandenyje pasitaikantys mikrobai kelia didesnę grėsmę nei plastiko mikrodalelės. Nustatyta, kad visame pasaulyje maždaug 2 milijardai žmonių geria mikrobais užterštą vandenį.

PSO pabrėžė, kad vartotojai ir vyriausybės vis tiek privalo mažinti į vandenį patenkančio plastiko kiekį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)