Laukiniai gyvūnai traukia pas vietinius žmones, norėdami išvengdami miškų, panašių į dujines kameras, o gaisrai ir toliau siautėja beveik 3 mln. hektarų plote. Keliose didelėse Sibiro vietose paskelbta nepaprastoji padėtis. Apie didelius klimato pokyčius Sibire pasigirdo garsūs įspėjimai.

Rusijos federalinės hidrometeorologijos ir aplinkos stebėjimo tarnybos vadovas Maksimas Yakovenko sakė: „Pagrindinė problema buvo gesinti miškus, todėl norėčiau pasakyti, kad kiekvienais metais padėtis blogės dėl klimato pokyčių.“

Pasak jo, kai kuriuose Sibiro regionuose temperatūra jau buvo viršijusi vidutinę 8–10 laipsnių Celsijaus temperatūrą.

Gaisrai Sibire

„Tai reiškia, kad ateityje mūsų laukia ilgalaikės karščio bangos, sausėjantis dirvožemis, todėl temperatūra kils reikšmingu tempu, daugiau nei vidutiniškai visame pasaulyje. Todėl klimato padėtis blogės ir Sibire.“

Pranešama, kad panikuojantys gyvūnai matomi į rytus ir vakarus nuo Baikalo ežero, taip pat Krasnojarsko srities teritorijoje ir šalčiausiame Rusijos regione Jakutijoje, kuri taip pat yra padengta ugnimi.

Vienoje ataskaitoje sakoma, kad lapių šeima, kurios motina sugebėjo išvesti iš miško savo jauniklius gyventi šalia kelio, visiškai matoma Ichedinsko naftos kasyklos pamainos darbuotojams.

„Nebandykite stoti lapių šeimai skersai kelio“, – perspėjo Maskvos biologas Sergejus Naidenko iš Severtsovo ekologijos ir evoliucijos instituto.

Per miško gaisrus žūva laukiniai gyvūnai

Bėgantys laukiniai gyvūnai vengia konflikto su žmonėmis. Viskas, ką žmonėms reikia padaryti, jei vienas iš jų pateko į jų teritoriją, yra gyvūnų neišgąsdinti.

„Kadangi visi norėtume maitinti laukinius gyvūnus, aš vis tiek įspėju to nedaryti. Jums gali atrodyti, kad tik maitinsite išsekusią mešką, tačiau niekada nėra garantijos, kad ji kitą sekundę jūsų neužpuls“, –sakė Naidenko.

Įvairių rūšių graužikų išgyvenimo tikimybė priklauso nuo to, kiek gilūs jų urveliai, ir nuo to, kaip greitai ugnis bus virš jų. Jei jie išgyvens gaisrą, kita kova bus rasti maistą ant sudegusio dirvožemio “, – aiškino Naidenko.

Per miško gaisrus žūva laukiniai gyvūnai

Zoologijos sodo parkas iš Barnaulo pasiūlė priglausti bent keletą laukinių gyvūnų, jeigu juos pavyktų išgelbėti.

„Galime priglausti iki 30 didelių gyvūnų“, – sakė zoologijos sodo direktorius Sergejus Pisarevas.

Originalią publikaciją galite skaityti ČIA.