Išgriauti miško baldai, išvartyti informaciniai ženklai, išmėtytos šiukšlės – tokį vaizdą apvažiuodama prižiūrimą miško teritoriją praėjusią savaitę pamatė Valstybinių miškų urėdijos Anykščių regioninio padalinio Utenos girininkijos girininkė Vaida Šyvytė. Piktavaliai nepagailėjo jėgų tiesiog „išrauti“ žemėje įtvirtintus stalą su suolais Skaistašilio miško poilsiavietėje netoli kelio Utena-Užpaliai.

„Tokio vandališko atvejo jau seniai neteko matyti. Poilsiavietę jau sutvarkėme. Tikimės, kad vandalai ją ir patį mišką aplenks. Juk norisi, kad miške visiems būtų gera“, – sako Anykščių regioninio padalinio miško auginimo specialistė Dalia Peledienė.

Ji pasakoja, kad Skaistašilio miško poilsiavietė yra mėgstama lankytojų, todėl prieš trejetą metų buvo nutarta ją rekonstruoti ir išplėsti – pastatyti dar vieną pavėsinę, įrengti naujų lauko baldų komplektų. Pasak specialistės, neaišku kas piktavalius privertė sustoti ir nuo jų nukentėjo tik dalis poilsiavietės.

„Vis dar pasitaiko atvejų kai randame sulaužytus ar sudegintus miško baldus, šiukšlėmis užterštas poilsiaviečių teritorijas, suniokotus informacinius stendus. Norėtųsi, kad visi kartu puoselėtume miškus ir tokių vandalizmo atvejų visai neliktų. Tikiu, kad ateis toks laikas, kai miškuose nebesimėtys šiukšlės“, – sako D. Peledienė.

Suniokota stovyklavietė

Valstybinių miškų urėdijos Anykščių regioninio padalinio administruojamuose miškuose poilsiautojų patogumui iš viso yra įrengta 19 poilsiaviečių, 48 atokvėpio vietos, 5 stovyklavietės, 2 pažintiniai takai, 3 apžvalgos aikštelės.

Miško auginimo specialistė sako, jog visiems smagu vasarą pasidžiaugti miško teikiama atgaiva ir gėrybėmis, tačiau svarbu nepamiršti ir atsargumo bei atsakomybės. „Laužus galima kūrenti tik tam specialiai įrengtose vietose, nepalikti jų be priežiūros, baigus kūrenti, laužą reikia užpilti vandeniu ar žemėmis. Taip pat svarbu būti apdairiems ir nemėtyti nuorūkų ar degtukų. Juk neatsargūs žmonių veiksmai yra pagrindinė gaisrų miškuose priežastis“, – kalba miško auginimo specialistė D. Peledienė. Ji taip pat ragina vairuotojus važinėti tik miško keliukais, vengti užvažiuoti ant miško paklotės, automobilius statyti kelkraščiuose, pasirūpinti, kad jie būtų techniškai tvarkingi, nevervėtų tepalai.

Valstybinių miškų urėdija vykdo kompleksinę miškų ūkio veiklą ir yra svarbi šalies miškų ūkio sektoriaus plėtros dalyvė. Įmonė rūpinasi šalies miškingumu, diegia pažangias miškų įveisimo, atkūrimo, apsaugos, tvarkymo ir išteklių naudojimo technologijas, prižiūri valstybiniuose ir privačiuose miškuose esančius kelius ir saugo miškus nuo gaisrų.