Ne vienas skaitytojas

Ūdras, kertančias pagrindinę miesto J. Basanavičiaus gatvę, matė ne vienas „Rinkos aikštės“ skaitytojas. Tik jie pasakojo, kad užfiksuoti šiuos gyvūnus ypač sunku, nes jie greiti. Visgi prieš keletą dienų kėdainietei Daliai tai padaryti pavyko. Moteris sakė, kad tokį gyvūną miesto gatvėse matė pirmą kartą.

Kirto gatvę

Skaitytoja Dalia užfiksavo, kai ūdra kirto J. Basanavičiaus gatvę ties miesto parko tvenkiniu. Moteris svarstė, jog ūdra keliavo iš miesto parko tvenkinio į šalia J. Biliūno gatvėje tekantį Dotnuvėlės upelį.

„Džiaugiuosi, kad vairuotojai geri ir praleidžia net ne vietoje per gatvę einančius pėsčiuosius. Realiai pirmą kartą gyvenime miesto gatvėje matau tokį gyvį“, – išvydusi gatvę kertantį gyvūną kalbėjo Dalia. Beje, moteriai pavyko ūdrą nufotografuoti telefone esančia kamera.

Gyvena ir mieste

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius sako, jog miestų ir miestelių teritorijose išvysti laukinį gyvūną nėra jokia naujiena.

„Žmonės mato įvairius gyvūnus Vilniuje, Kaune, kituose mažesniuose miestuose. Dažniausiai yra pastebimos voveraitės, lapės. Yra tokių, kurie juos net maitina. Aš nepatarčiau maitinti laukinių gyvūnų mieste, nes šie gyvūnai turi natūralaus maisto. O į parkus šie gyvūnėliai užsuka pasisvečiuoti ieškodami maisto. Tiesa, yra ir tokių, kurie gyvena parkuose. Nieko čia nuostabaus.

Laukiniai gyvūnai artėja prie žmogaus, o gal žmogus vis labiau braunasi į gyvūnų teritoriją. Visaip būna. Bet faktas tas, kad panašių atvejų bus vis daugiau“, – pažymėjo garsiausias Lietuvos gamtininkas.

Būta ir kitų

Jau ne vienerius metus kėdainiečiai dažnai mieste išvysdavo laukinių gyvūnų. Tiesa, daugiausia žmonės teigia matę pūstauodegių lapių, voveraičių, stirnų. Žmonės gyvūnus matė miesto centre, Pramonės rajone, Respublikos gatvėje. Gamtos žinovai ir specialistai ramina, kad kai kurie gyvūnai yra gana įprasti gyvūnai mieste ir grėsmės nekelia.

Ilgametė Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovė Birutė Morkūnienė sako, kad nėra pernelyg kuo stebėtis: „Nieko čia stebėtino. Lapės, kiškiai, kiti smulkūs gyvūnai dažnai užklysta – juk aplink miestą daug krūmynų, miškų, kuriuose šie žvėreliai ir gyvena. Gyvūnai tiesiog užklysta čia ieškodami maisto arba apsigyvena miesto pašonėje.“