Feisbuke esančioje „Gelbėkime Vilniaus medžius. Iniciatyva“ grupėje jos narys Simonas birželio pradžioje pasidalijo nuotraukomis, darytomis Molėtų rajone, Alantoje. Jose užfiksuotos nugenėtos liepos, kurios jau be lapų ir net šakų. Tiesa, medžiai, galimai priklauso privačiam sklypui.

GRYNAS.lt tą pačią dieną pasiteiravo Molėtų rajono savivaldybės, ar teisėtai atliktas genėjimas nuotraukose užfiksuotoms liepoms. Tik šiandien, penktadienį, savivaldybės atsiųstame atsakyme teigiama, kad taip.

„Medžiams (liepoms) genėti buvo išduotas leidimas. Medžių genėjimą atliko įmonė „Molėtų švara“, kuri genėjimus vykdo visame Molėtų rajone ne vienus metus. Kadangi tai yra liepos, kurios turi savybę leisti ūglius, todėl taip yra apgenėta“, – paaiškinama savivaldybės atsakyme.

Priduriama, kad patys gyventojai pageidavo, kad medžiai būtų apgenėti: „Genėjimai buvo atlikti gyventojų pageidavimu. Alantos miestelio bendruomenės gyventojai apgenėtais medžiais nesipiktina, nes žino, kad liepos leidžia ūglius.“

Nugenėtos liepos Molėtų rajone

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos lekt. dr. Julius Bačkaitis, paprašytas pakomentuoti socialiniuose tinkluose esančias apgenėtų liepų nuotraukas sako, kad tokie darbai tikrai galėjo būti atlikti tik dėl to, kad gyventojai to pageidavo, nes miestelio infrastruktūrai medžiai, esantys nuotraukose, netrukdo. Tačiau, anot eksperto, toks medžių nugenėjimas – neteisingas.

„Elektros laidai tolokai, tad toks intensyvus genėjimas atliktas gal dėl žmonių pageidavimo, kad mažesnis šešėlis kristų ir/ar mažiau lapų prikristų. Toks nugenėjimas neteisingas, pagal teisinius aktus netoleruojamas, tačiau dažnai vykdomas, nes tiesiog medžiai nebūna genimi keliolika ar net keliasdešimt metų, tada prisimenama, kad tai reikia dėl vienų ar kitų priežasčių padaryti – ir rezultatas prieš jus“, – sako J. Bačkaitis.

Nugenėtos liepos Molėtų rajone

Kita vertus, pasak pašnekovo, šios liepos – tikrai ne pats blogiausias genėjimo variantas: kamienas paliktas visas, pirmos eilės skeletinės šakos irgi nepažeistos arba pažeistos iš dalies, o antros eilės skeletinės šakos nupjautos.

„Be abejo medžiai sužaliuos. Liepa yra ypač plastiškas ir genėjimui gerai pasiduodantis medis. Atželia netgi 2-3 m aukščio ,,kuolai" palikti po nugenėjimo, tačiau medžių sveikatingumas ateityje nukentės. Per storiausias nupjovimo vietas užtikrintai įsimes puviniai. Žinoma šio genėjimo pasekmes pamatysime tik po 10-20 metų. Labai tikiuosi, kad nugenėjo ne šiomis dienomis. Tokiu atveju medžiai spėtų gražiai atželti, tačiau atsiradę ūgliai gali nušalti žiemos metu“, – komentuoja ekspertas.