Sostinės gyventojai, leisdami laiką neseniai rekonstruotoje Lukiškių aikštėje, neramiai dirsčioja į visą eilę liepų, kurios atrodo tikrai liūdnai: medžiai numetę daug lapų, o likę – nudžiūvę. Žmonės sunerimę: ar ilgai Lietuvą sekinę karščiai pasiglemžė ir Lukiškių liepas? Kodėl savivaldybė nesirūpina karščio kankinamais medžiais?

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus Želdynų poskyrio vedėja Giedrė Čeponytė vilniečius ramina: savivaldybė apie džiūstančias liepas žino jau daugiau nei mėnesį ir imasi spręsti problemą. Pašnekovė aiškina, kad kai kurios Lukiškių aikštės liepos išties pateko į problemišką situaciją.

„Problemos priežastys yra kelios. Pirmoji – šiek tiek per daug natrio chlorido žiemos metu. Tai yra druskos, kuriomis yra tirpinamas sniegas. Vykstant vegetacijai ankstyvą pavasarį, tirpsta druskos ir medis medžiagas intensyviai sugeria. Mažas kiekis nepakenktų, tačiau aikštės valomos ir barstomos intensyviau nei paprastos gatvių atkarpos“, – pasakoja G. Čeponytė.

Pašnekovė tęsia, kad jau pavasarį medžiai pradedami intensyviai laistyti, kad vandens susigertų ir į gruntą. Tikimasi, kad taip medis iš dirvožemio sugers mažiau druskų.

„Medis vis tiek sugeria druskų daugiau nei reikia. Ir jeigu dar vasara yra sausa kaip dabar, medžius užpuola tokia liga, vadinama lapų nekroze. Pats medis vargsta, jis atiduoda tai, ko jam mažiausiai gaila, tai lapus, kad išsaugotų šaknis. Tai lapai džiūva ir medis juo numeta. Laimei, medis nemiršta“, – pabrėžia specialistė.

Pasak G. Čeponytės, iš viso šiuo metu Vilniuje laistoma apie 7000 medžių ir virš 7000 krūmų. Laistymai vyksta kas keletą savaičių, vienam medžiui reikia apie 30 litrų vandens.