Nerimauja dėl Žvėryne planuojamų genėti medžių

Vilniaus Žvėryno mikrorajono gyventojai susirūpinę dėl šalia jų namų augančių liepų. Kaip GRYNAS.lt redakcijai teigia bendruomenės narys Liudas, gyventojai abejoja savivaldybės pasirinktais kriterijais, pagal kuriuos ji nustato, kuriuose medžius reikia genėti. Žmonės taip pat susirūpinę dėl šiuo metu medžiuose įsikūrusių paukščių jauniklių, kad pjaunant liepų šakas, nebūtų sunaikinti sparnuočių lizdai.

„Paprastai genėjama negražiai, paprastai lieka jau nebe liepa, o stulpas. Kada vėl sužels medis, neaišku. Gatvės pradžioje jau yra keli nugenėti, tai jie atrodo siaubingai. Tai aišku, kad čia dirba žmonės, kurie neišmano, kada daryti ir kaip daryti. Kaimynai išlindo į gatvę ir pamatė raudonus medžių žymėjimus, perėjom per gatvę ir suskaičiavom 88, o internete rašoma, kad bus genėjama 12 medžių. Tai kam taip daryti? Mūsų niekas neklausė, niekam neįdomi gyventojų nuomonė. Be to, dabar jau išsiperėję paukščiai. Reiškia, yra paukščių, kurie yra labai jautrūs, mūsų gatvėje tokių paukščių yra žiauriai daug. Čia praktiškai yra paukščių naikinimas“, – situaciją apibūdina Žvėryno gyventojas Liudas.

Planuojama aukštinti liepų lajas

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus Želdynų poskyrio vedėja Giedrė Čeponytė, komentuodama Žvėryno gyventojų nusiskundimus, teigia, kad leidimai genėti išduodami ir paviešinami internete tik po to, kai yra įvertinama medžių būklė.

„Mūsų vilniečiai yra tikrai labai aktyvūs, pastebintys ir labai greitai gauna grįžtamąjį ryšį. Tačiau medžiai sužymėti dar prieš kelias dienas, leidimai genėti dar nėra išduoti. Leidimai atsiranda tada, kai jie išrašomi. Tai ir fiziškai dar negali būti jokios informacijos apie planuojamų genėti medžių skaičių. Tačiau, kad Traidenio gatvėje bus tvarkoma per 80 liepų, taip tikrai gali būti, nes genėti medžius norėtume dėl to, kad apatinės liepų šakos jau yra gerokai žemiau nei žmogaus veidas, Traidenio gatvė siaura, todėl eiti Traidenio gatvės šaligatviu nepatogu“, – aiškina pašnekovė.
Anot G. Čeponytės, planuojama genėti tik apatines šakas, t.y., šiek tiek pakelti liepų lajas. Genėjimas planuojamas po mėnesio – dviejų.

„Genėjimas, geriausiu atveju, bus maždaug po mėnesio, nes ne tik, kad leidimų nesame išrašę, bet ir užsakymas atitinkamai nėra atiduotas vykdymui. Eiga yra tokia: medžių apžiūrėjimas, leidimo išrašymas, užsakymo parengimas rangovui. O rangovas planuoja savo darbus ir tuos darbus vykdo. Nuo medžių apžiūrėjimo iki darbų vykdymo dažnai praeina mėnuo – du, o kartais ir daugiau“, – tikina G. Čeponytė.

Tiesa, Žvėryno gyventojai tikina Kęstučio gatvėje jau apgenėtas liepas. G. Čeponytė sako, kad gali būti, jog kai kurie medžiai iš tiesų jau pradėti genėti: „Gali būti, kad Kęstučio gatvėj leidimai išrašyti ankščiau ir dabar jau priėjo genėjimo laikas. Visuomet yra genėjimas atliekamas pagal prioritetus, kur avariniai medžiai, sausi.“

Apgenėtas medis

Baiminasi dėl paukščių jauniklių

Kone daugiausiai gyventojų nuogąstavimą kelia tai, kad šiuo metu gamtoje vyksta patys jautriausi procesai, tarp jų ir paukščių jauniklių perėjimas. Juos trikdo bet kokia žmogaus veikla. Žmonės baiminasi, kad genėjant medžius, bus sunaikinti paukščių lizdai. Tačiau G. Čeponytė tikina, kad šakos su lizdais nėra pjaunamos.

„Šakos su lizdais nėra pjaunamos. Taip pat ir su inkilais. Nebent inkilai tokios būklės, kad juose tikrai negyvens joks paukštis“, – tikina specialistė.