Valstybinės miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas sako, budrumas miškuose padidintas, o situaciją galėtų pagerinti tik ilgalaikis gausus lietus.

Miškas išdžiūvęs, tad reikėtų didesnio ir ilgalaikio lietaus. Trumpas palijimas valandą ar kiek ilgiau padeda tik tam kartui, reikėtų, kad ateitų didesnis frontas“, – BNS ketvirtadienį sakė M. Pulkauninkas.

Artimiausiomis dienomis aukščiausios penktos klasės miškų gaisringumas apims daugiau nei trečdalį šalies teritorijos. Mažiausias gaisrų pavojus yra Vakarų Lietuvoje.

Miškininkai sako, kad situacija šiuo metu kiek mažiau pavojinga nei balandį, nes tuomet gyventojai masiškai degino žolę, bet situacija lieka įtempta.

„Ten, kur yra penkta gaisringumo klasė, situacija įtempta. Miškininkai budi, yra stebėjimo kameros, darbuotojai patruliuoja, lankosi miškuose, pamiškėse, kalbasi su žmonėmis, kad tų gaisrų nekiltų, o jei ir kiltų – kad jie kuo greičiau būtų užgesinti. Rekomendacija visiems, kurie lankosi miškuose, yra būti labai atsargiems ir nežaisti su ugnimi“, – sakė M. Pulkauninkas.

Šiuo metu gyventojams lankytis miškuose draudžiama tik urėdijos Joniškio padalinyje.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, nuo sausio jau išdegė apie 2,9 tūkst. hektarų atvirų teritorijų, daugiausia degė žolė, miškuose gaisrai apėmė tris hektarus.

PAGD Pajėgų valdymo valdybos veiklos organizavimo skyriaus viršininkas Gediminas Šukšta sako, kad išdegusių plotų ir gaisrų skaičius atvirose teritorijose šiemet yra žymiai didesnis nei pernai ir padėtis išlieka kritinė.

„Yra paskelbta sustiprinta parengtis: apriboti laisvadieniai už budėjimus, daugiau žmonių yra pamainose, atšaukti mokymai, pratybos“, – sakė ugniagesių atstovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją