Pasak meteorologų, taip yra dėl iškrentančio gana nedidelio ir netolygaus lietaus kiekio.

Penktos klasės miškų gaisringumas daugiausia apima pietinius ir rytinius šalies rajonus.

Penktadienį Lietuvoje debesuota su pragiedruliais, daug kur palis, vietomis galima perkūnija. Oras sušils iki 17–22 laipsnių, vakariniuose rajonuose apie 16 laipsnių.

Šeštadienį vietomis taip pat prognozuojami trumpi lietūs, dieną su perkūnija. Temperatūra naktį sieks 9–14, dieną – 20–25 laipsnius.

Miškų gaisringumas

Aukščiausios klasės miškų gaisrų rizika Lietuvoje yra jau kuris laikas. Dar pirmadienį VĮ Valstybinių miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus vyr. specialistas Dainius Adžgauskas GRYNAS.lt sakė, kad,tam, jog gaisringumo grėsmė sumažėtų, reikia ilgo lietingo laikotarpio.

Pirmadienį specialistas teigė, kad ekstremalios situacijos skelbti bus neskubama, tačiau situacija nuolat stebima.

Anot D. Adžgausko, jei Pietų Lietuvoje gaisringumas nesumažės, bus svarstoma apie papildomas priemones.

„Paskutinėmis dienomis kilo keli miškų gaisrai ir iš to galime spręsti, kad masinio pavojaus nėra. Žmonės šiuo metu miškuose lankosi mažiau, nes yra vėsoka, nėra uogų, grybų daug, todėl pavojus mažesnis. Miškininkai yra pasiruošę, budi pagal maksimalų darbo režimą, reaguoja į gaunamus pranešimus. Jeigu artimiausiu metu gaisringumas, pavyzdžiui, Pietų Lietuvoje, nesumažės, planuojama svarstyti galimybę kreiptis į savivaldybę“, – pabrėžia D. Adžgauskas.

Valstybinių miškų urėdijos regioninių padalinių pateiktais preliminariais duomenimis, šiais metais, iki gegužės 16 d., Lietuvos miškuose užregistruoti 152 miško gaisrai 166,15 ha plote, iš jų 69 miško gaisrai privačiuose miškuose 72,46 ha plote (2018 metais tuo pačiu laikotarpiu šalyje buvo užregistruota 79 miško gaisrai 27,47 ha plote).

Anot miškininkų, Prasidėjus šiltajam sezonui, žmonės vis dažniau renkasi poilsį gamtoje. Kad ir kokios būtų oro sąlygos, privalu laikytis lankymosi miške taisyklių ir priešgaisrinės apsaugos reikalavimų, nes daugiau kaip 90 proc. miško gaisrų kyla dėl neatsargaus žmonių elgesio. Deja, vis dar pasitaiko ir tyčinių miškų padegimo atvejų.

„Važinėkime tvarkingomis transporto priemonėmis, atsakingai atlikime miško ruošos darbus, nemėtykime neužgesintų degtukų, nuorūkų, nepalikime stiklo šukių. Laužus kūrenkime tik tam skirtose vietose, užkurtą laužą nuolatos prižiūrėkime, išvykdami iš miško, užgesinkime jį, užpilant žemėmis ar vandeniu, kol visiškai nustos rusenti", – prašo miškininkai.