Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Zita Šilienė trečiadienį vakare DELFI teigė, kad trečiadienio vakarą oro užterštumas padidėjęs visuose Lietuvos miestuose, kur stebima oro taršos situacija.

„Oro kokybė pagerėti galėtų, jei Lietuvą nuplautų lietus. „Kiek žiūrėjau sinoptikų prognozes, tai jau ryt, poryt žadami trumpi lietūs. Tai tose vietose, kur jis nuplaus, situacija turėtų pagerėti. Bet žinote, gali būti, kad vienose vietose palyja, o virš miesto ir ne. Tai žiūrėsime“, – kalbėjo specialistė.

Pasak Z. Šilienės, dabar didesnė oro tarša fiksuojama jau ne tik Lietuvos didmiesčiuose, bet ir mažesniuose miestuose.

„Galiu kalbėti tik apie tuos miestus, kur vykdomas oro monitoringas: tai penki didžiausi Lietuvos miestai ir pramonės centruose kaip Kėdainiai, Mažeikiai, Naujoji Akmenė. Tai pastaruosiuose ir padidėjęs oro užterštumas“, – pridėjo specialistė.

Pasak jos, gyventojai esant dideliam oro užterštumui kietosiomis dalelėmis turėtų pasistengti būti mažiau lauke prie didžiųjų gatvių.

„Žinoma, jei yra galimybė, reikėtų pasisaugoti ir daugiau pabūti namuose ar patalpose“, – kalbėjo Z. Šilienė.

Kaip minėjo pašnekovė, iš Baltarusijos atėjęs dūmų debesis yra tik papildomas taršos šaltinis prie Lietuvoje atsirandančios taršos.

„Įtakos turi ir sausas oras. Tik šiandien turėjome stipresnį vėją, bet nejudantis oras turi įtakos išmetamųjų dujų iš automobilių, gamyklų, elektrinių, kaminų kauptis“, – aiškino Aplinkos apsaugos agentūros atstovė.

Primename, kad esant aukštam oro užterštumo lygiui aktyvia veikla atvirame ore gali užsiimti tik visiškai sveiki žmonės, o siekiant išvengti dar didesnio oro užterštumo, rekomenduojama nevažiuoti savu automobiliu, patariama naudotis viešuoju transportu.

Esant labai aukštam oro užterštumui, koks trečiadienį fiksuojamas Klaipėdoje, rekomenduojama kuo mažiau būti atvirame ore, o būnant patalpose neatidarinėti langų.

Trečiadienį Klaipėdoje kietųjų dalelių lygis siekė 157 μg/m3, kai žemas lygis siekia 16–30. Vilniuje – 55–75 μg/m3, Kaune – 78–94 μg/m3, Panevėžyje – 63 μg/m3, Šiauliuose – 78 μg/m3.


Vis dėlto ne tik oro tarša šiuo metu kelia didelį pavojų. Trečiadienio vakare Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, beveik visoje šalyje fiksuota IV miškų gaisringumo klasė. Tai reiškia, kad Lietuvoje yra didelis miško gaisrų pavojus.

Vidutinis miškų gaisringumo pavojus (III klasė) fiksuotas tik labai mažoje šalies dalyje: VĮ Valstybinių miškų urėdijos Švenčionėlių padalinyje, dalyje Šilutės ir Kretingos padalinių administruojamų miškų teritorijoje.

Kad įspėjimai apie gaisrų pavojų ne iš piršto laužti, įrodo trečiadienį Mažeikiuose kilęs didžiulis gaisras. DELFI jau pranešė, kad vidurdienį, užsiliepsnojo Jonaičių miškas, esantis Mažeikių r., Užlieknės kaime. Atvira liepsna degančio miško gesinimą apsunkino stiprus vėjas.

Panašu, kad gaisrų pavojus dar išliks ir ketvirtadienį, ir penktadienį. Ketvirtadienį lietaus nenumatoma, o penktadienį jis galimas tik vietomis.