Po agroeta.lt portale patalpinto fotoreportažo apie Lietuvos medžiotojų egzotinių gyvūnų medžioklę Afrikoje, kuri labai papiktino lietuvius. Po to, kai GRYNAS.lt aprašė portale agroeta.lt patalpintą publikaciją apie Lietuvos medžiotojų pramogas Afrikoje, atsirado žmonių, kurie taip pat lankėsi šiame žemyne, ir gali nupiešti visai kitokį jo ir jo gamtos veidą.

Redakcija gavo skaitytojo Ramūno laišką, kuriame vyras pasakoja apie egzotinių gyvūnų brakonierius ir gamtos baimę būti sunaikintai.

„Prieš porą metų ir man teko lankytis „juodąjame žemyne“. Norėčiau pasidalinti savo kelionės įspūdžiais ir tikslais – lai jie būna alternatyva skaitytojui, savotiška atsvara medžiotojų patirtiems įspūdžiams“, – savo pasakojimą pradeda Ramūnas.

Afrika skaitytojo akimis

Kaip sako pats skaitytojas, jis dalinasi kelionės įspūdžiais, kur ginklai buvo paruošti tik dramblių pagąsdinimui, ir kurioje jis klausėsi istorijų iš „kitos barikadų pusės“ – lyg jas jam būtų pasakoję žvėrys".

„Gyvūnai į žmones mašinose beveik nereaguoja. Taip yra todėl, kad brakonieriai, nenorėdami būti susekti, beveik visuomet slampinėja pėsti, o iš mašinų žvėris fotografuoja turistai. Mašinoje be stogo iškišęs galvą gali iš kelių metrų gėrėtis liūtais, gepardais, drambliais. Jei išlipsi – situacija iškart pasikeis: liūtai dažniausiai pabėgs, o drambliai – puls“, – pasakoja Ramūnas.

Anot jo, pavojingiausi – drambliai ir begemotai: „Drambliai puola dvikojį dėl to, kad jie protingi: žino, kad dvikojis reiškia vieną iš dviejų variantų – arba jį nužudysiu, arba pats mirsiu. Begemotai žolėdžiai, bet jų nasrai dideli. Jei gindamas teritoriją ar jauniklį begemotas nužudo žmogų, atpažinti tai kartais nesunku: žmogus randamas perkastas per pusę.“

Afrika skaitytojo akimis

„Savo foto reportažu noriu parodyti, kad aštrių pojūčių galima patirti ne tik nelygioje kovoje žudant. Prisiliesti prie Afrikos nebūtina apkabinant ką tik nušauto gepardo lavoną. Afrika yra labai jautrus žemynas, tyras ir be galo pažeidžiamas. Keletą kartų pastebėjau vietinius, pačius to nesuprantant, reklamuojančius Lietuvos trispalvę. Nelieskim jos grubiai – geriau apkabinkim ar paduokim ranką“, – savo pasakojimą baigia skaitytojas Ramūnas.

GRYNAS.lt primena, kad interneto portale agroeta.lt kovo 29 dieną patalpinta publikacija, kurioje medžiojai iš Lietuvos pasakoja apie medžioklės patirtį Afrikoje.

Teigiama, kad šioje šalyje savo jėgas jau yra išbandę daugybė mūsų šalies medžiotojų, todėl grupelė kolegų nusprendė savo kailiu patirti, ką reiškia medžioti egzotinėje šalyje. Kaip teigiama paties medžioklės dalyvio Kosto Slivskio, jau ne pirmą kartą medžiojusio Afrikoje, publikacijoje, medžioklėje Afrikoje dalyvavo keli Plungės rajono „Kontaučių“ medžiotojų klubo nariai: Arūnas Garbenčius, Mindaugas Preibys su šeima, Aidas Stainys iš Rokiškio. Anot medžiotojo, grupei vadovavo medžiotojas Gediminas Vaitiekūnas.

Publikacijoje pasakojama, kad medžioklės dalyviai sumedžiojo antilopių, karpočių, zebrų, gepardą, žirafą. Autorius apgailestauja, kad nė vienam grupės nariui nepasisekė sumedžioti pagrindiniu Afrikos trofėjumi laikomos antilopės kudu. Anot jo, jas užpuolė kažkokia liga, todėl buvo pastebėtos tik kelios.

Medžiotojų medžioklė Afrikoje papiktino kai kuriuos lietuvius. Daugybės neigiamų komentarų sulaukė ne tik paties medžioklės dalyvio parašyta publikacija. Viešojoje erdvėje žmonės teigia nesuprantantys tokios pramogos ir nemanantys, kad tai gali būti legali medžioklė.

„Dar kartą įrodo, kad medžioklė iškrypimas. <...> Apgailėtini vyrukai su sunkia vaikyste. Atimti kažkam gyvybę dėl pramogos, malonumo… Be žodžiu“, – rašo pasipiktinęs skaitytojas.

„Na, tikiu, kad laikui bėgant medžioklė bus pripažinta kaip sutrikimas... Nes kitaip paaiškinti šių dalykų neįmanoma. Šaudyk į taikinį, būk geriausias… Bet čia… Čia dar ir nepilnavertiškumo kompleksą bando užgniaužti… gaila man šių veikėjų... Nesu religingas ir nelabai tikiu visokiomis karmomis, bet daugelis pasakys, kad lazda turi du galus. Ankščiau ar vėliau, vyručiai, ankščiau ar vėliau“, – mano kitas skaitytojas.

GRYNAS.lt žiniomis, tokia egzotinių gyvūnų medžioklė egzotinėse šalyse nėra retenybė. Vietos verslininkai siūlo medžiokles ne tik Afrikoje, bet ir Australijoje. Tokia medžioklė net turi savo kainyną: nustatoma kiekvieno sumedžioto gyvūno kaina pagal jo rūšį. Taip pat yra nustatomos tokios medžioklės kainos pagal medžioklėje dalyvaujančių asmenų skaičių.

Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos yra susirūpinusios dėl žirafų, nes kai kuriose jų gyvenamosiose teritorijose iš 9 žirafų rūšių 7 yra pripažįstamos kaip pažeidžiamos, o iš jų 3 rūšys kaip labai pažeidžiamos.