Žiema pralaimėjo, užleisdama vietą šviesos, šilumos ir spalvų fiestai, kurioje svarbią rolę atlieka paukščių būriai – ir sugrįžtantys iš šiltųjų kraštų, ir mus supantys ištisus metus.

Regis, dabar jie pabudo iš gilaus miego ir savo krykštavimais sveikina pavasarį, tvirtais žingsniais atkeliaujantį į mūsų pasaulį.

Vieversiai, varnėnai, gandrai, gervės, strazdai, kikiliai, pempės, kovai, gulbės, antys, daugelio kitų rūšių sparnuočiai įsilieja į nepakartojamą, patį natūraliausią pasaulyje orkestrą, kuriame nėra dirigento, bet stygos veikia nepriekaištingai.

Artimiausiu metu pamatysime vis gausesnes sparnuotų svečių gretas – vien tik kovą, pirmomis balandžio dienomis į Lietuvą sugrįžta apie 70 rūšių paukščių, o iš viso mūsų šalyje jų aptinkama beveik 400 rūšių.

1906 metų balandžio 1-ąją buvo pasirašyta Tarptautinė paukščių apsaugos konvencija, o Lietuvoje pirmąsias Paukščių dienas ėmė rengti žymus gamtininkas Tadas Ivanauskas.

Puiki tradicija tęsiama ir šiais laikais - paskutinį kovo dešimtadienį organizuojamos Paukščių dienos, skatinama juos geriau pažinti, jais rūpintis, atkreipiamas dėmesys į nykstančias sparnuočių rūšis, vyksta gražiausių inkilų konkursai,

Visuomet gera įamžinti akimirkas su paukščiais, ypač šiltaisiais mėnesiais.