Paukščius maitina per prievartą

Gyvūnų teisių organizacija „Tušti narvai“ pranešė apie naminių paukščių fermose taikomą brutalų žąsų ir ančių maitinimo būdą tam, kad jų kepenys padidėtų 10 kartų. Organizacijos „Tušti narvai“ atstovė Akvilė Jurevičiūtė GRYNAS.lt pasakoja, kad, norint anties ar žąsies kepenis padidinti net 10 kartų, taikomos priverstinio maitinimo praktikos: pro paukščio stemplę grūdama guminė žarna arba metalinis vamzdis, suteptas mašinine alyva, kuriuo stipria srove, tiesiai į paukščio skrandį, tiekiamas didelis kiekis maisto, anot pašnekovės, žymiai viršijantis natūraliu būdu suvartojamą maisto kiekį.

„Toks procesas vykdomas tris kartus per dieną. Po maitinimo paukščiai vemia, jiems gali prasidėti traukuliai arba plyšti skrandis. Padidėjusios ančių ar žąsų kepenys prispaudžia kitus organus, joms būna sunku ne tik vaikščioti, bet ir kvėpuoti. Daugelis paukščių miršta dar prieš skerdimą“, – pabrėžia pašnekovė.

Brutalus paukščių maitinimas
Foto: Organizacijos nuotr.

Pabrėžiama, kad tai – delikatesas

Foie gras (riebiosios kepenys) – produktas, pagamintas iš anties ar žąsies kepenų.

„Tokį elgesį užfiksuojanti medžiaga buvo nufilmuota foie gras fermoje Ukrainoje, tačiau ši barbariška bei atgyvenusi praktika naudojama ir kitose šalyse, tarp kurių Prancūzija, Belgija, Ispanija bei Vengrija“, – sako A. Jurevičiūtė.

Pasak A. Jurevičiūtės, Lietuvoje foie gras fermų nėra, tačiau produktas vis dar parduodamas Lietuvos restoranuose bei parduotuvėse. Prie prekių aprašyme pažymima, kad paukščiai šiam produktui auginami „specialiu būdu“, tam tikru periodu taikant priverstinį penėjimą.

Foie gras
Foto: Shutterstock

Be abejo, aprašoma visa šio produkto istorija, pažymima, kad jis yra delikatesas ir labai mėgstamas prancūzų virtuvėje.

„Visus, neabejingus tokiam paukščių kentėjimui, skatiname pasirašyti „Tuščių narvų“ sukurtą peticiją, kuria raginame Lietuvos prekybininkus, remiančius foie gras fermas, nustoti prekiauti šiuo produktu“, – akcentuoja A. Jurevičiūtė.