Apačioje esančios nuotraukos darytos 2017 metų pavasarį Libane. Jos pakankamai aiškiai parodo situaciją, kurioje yra atsidūrę ne tik baltieji gandrai, bet ir kitos kitose šalyse saugomų paukščių rūšys.

Kelios Viduržemio jūros šalys garsėja masine migruojančių paukščių medžiokle. Libanas yra viena jų ir netgi laikoma viena iš šalių, kur paukščių žudymai vyksta intensyviausiai. Nepaisant tarptautinių pastangų sustabdyti tokį brakonieriavimą, pakeisti gyventojų požiūrį į migruojančius paukščius, jie ir toliau medžiojami.

Brakonierių nušauti paukščiai (Green World Warriors)

Migruojančių paukščių medžioklė Libane jau yra išaugusi į tam tikrą verslą, pramonės šaką. Jau daugelį dešimtmečių ji nėra niekaip reguliuojama. Besaikė ir neteisėta medžioklė daro Libaną vienu pavojingiausių regionu migruojantiems paukščiams. Dažnai tūkstančių kilometrų kelionė baigiasi būtent šioje šalyje.

Neteisėtai sumedžioti paukščiai  (Green World Warriors)

Skaičiuojama, kad Libane nušaunama arba įviliojama į spąstus daugybė nykstančių rūšių paukščių.

Richard Meinertzhagen, Didžiosios Britanijos kareivis, 1935 metais yra rašęs: „Kai aplankiau Libaną 1920 metais, sodai čia buvo pilni paukščių. Dabar (1933) jie visi dingo, išnaikinti vietinių medžiotojų ir suvalgyti“.

Brakonierių nušauti paukščiai

Libanas kurį laiką priklausė Prancūzijai. Turint omenyje tai, kad Prancūzijoje paukščių medžioklė buvo laikoma aukštuomenės užsiėmimu, libaniečiai greitai pasidavė migruojančių paukščių medžioklei. Ir šiandien paukščių migracijos metu pilni automobiliai brakonierių vinguriuoja kalnų keliukuose ir ruošiasi šūviams. Ruošiasi šauti į viską, kas juda danguje.

Neteisėtai sumedžioti paukščiai  (Green World Warriors)

Palei rytinius ir vakarinius kelius gyva linija kas 20 metrų sustoję brakonieriai šauna į kiekvieną paukščio siluetą danguje. Tokia veikla verčiasi ir turtingieji, ir vargšai. Ir krikščionys.

Visai neseniai keli baltieji gandrai dėl neįprastos vėjo krypties pakeitė savo maršrutą ir vietoje įprasto skrido tarp gyvenamųjų namų. Medžiotojai šaudė juos nuo gatvių mieste, stogų, balkonų. Paukščiai buvo tiesiog skerdžiami. Vienos Rytų Europos šalies ambasadorius, sužinojęs apie šį įvykį, nusiuntė skundą Libano prezidentui.

Neteisėtai sumedžioti paukščiai  (Green World Warriors)

Libane migruojančių paukščių medžioklė tapo ne tik verslu, bet ir labai populiariu laisvalaikio užsiėmimu. Skaičiuojama, kad šioje šalyje kasmet neteisėtai nušaunama daugiau kaip 2 mln. paukščių. Reguliariai Libane apsilanko 327 paukščių rūšys, iš kurių apie 59 proc. yra neteisėtai sumedžiojami.

Daugiau skaitykite ČIA.