Dar praeitą savaitę GRYNAS.lt rašė, kad Kuršių marių žvejai išgyvena neramias dienas. Mat, įprastai gausiais stintų laimikiais džiaugdavęsi jau gruodžio mėnesį, šiemet sausio viduryje žvejai tesugavę vos po kelias stintas.

Klaipėdos universiteto darbuotojas dr. Arvydas Švagždys akcentavo, kad šiemet stintos labai vėluoja atplaukti į Klaipėdos sąsiaurį. Čia jos gausiau pasirodė tik paskutinėmis gruodžio mėnesio dienomis. Anot mokslininko, stintos šiemet ne tik vėluoja, ir mažėja jų gretos. Jis užsimena apie šių metų stintų išteklių mažėjimą.

„Galima spėlioti, kad tokia situacija gali būti dėl sausos vasaros. Buvo labai mažas vandens nuotėkis iš Nemuno, žemas lygis upėse, silpna vandens ištaka iš marių į jūrą. Galbūt tai turėjo kažkokią reikšmę. Dabar vandens lygis ties Rusne jau yra šiek tiek pakilęs, pasiekė žiemos daugiametį lygį. Tačiau negalima lyginti su praeitais metais, kai Rusnės kelias buvo apsemtas nuo spalio mėnesio iki pat pavasario. Tai gal dar šiųmetė stinta nesusikoncentravo iš Baltijos jūros, nepajautė savo gimtųjų upių kvapo ir neskuba. Vis dėlto, manau, kad patys ištekliai nėra tokie gausūs, kokie buvo pernai. Vėlgi, pasak mėgėjų, šiemet gaudoma jau smulkesnė stinta nei pernai. Tai reiškia, kad tų didelių reproduktorių jau nematyti, kurie sudaro sugavimų branduolį“, – prieš kelias savaites aiškino dr. A. Švagždys.

Tačiau šiandien, panašu, negandos jau praeityje. Pajūrio regioninio parko teritorijoje žvejai pagaliau džiaugiasi stintų gausa. Tikėtina, kad jos pasieks ir Kuršių marias.

Čia stintos sužvejotos aplinkai draugiškiausiu žvejybos būdu - gaudyklėmis. Jose nežūva žiemojantys paukščiai ir ruoniai.