Žaliavine mediena laikoma miško žemėje nukirstų medžių stiebų mediena, skirta medienos gaminiams ruošti, taip pat iš medžių stiebų pagaminti rąstai, malkinė mediena (neskaldytos malkos), plokščių mediena ir kiti apvaliosios medienos asortimentai, skirti medienos gaminiams ruošti.

Nenukirstas miškas – tai augantys medžiai, sausuoliai, vėjavartos, vėjalaužos ir kita nenukirsta sumedėjusi miško augalija. Privačių miškų savininkų pajamoms, gautoms už gaminius, pagamintus iš žaliavinės medienos, – lentas, skiedras biokurui, skaldytas malkas ir pan., taip pat pajamoms, gautoms už parduotą žemės sklypą, kuriame yra miškas, privalomieji 5 proc. atskaitymai netaikomi.

Privačių miškų savininkai, kurie š. m. pirmąjį pusmetį gavo pajamų už parduotą žaliavinę medieną ar parduotą nenukirstą mišką, iki liepos 15 d. Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) turi pateikti užpildytą Privalomųjų atskaitymų deklaracijos formos FR0463 02 versiją. Deklaraciją galima pateikti naudojantis VMI elektroninio deklaravimo sistema, tiesiogiai pateikti bet kuriai apskrities VMI arba VMI Deklaracijų tvarkymo skyriui. Privalomuosius 5 proc. atskaitymus nuo gautų pajamų privačių miškų savininkai iki liepos 15 d. turi sumokėti į VMI biudžeto pajamų surenkamąsias sąskaitas, įmokos kodas – 1001.

Informaciją apie privalomuosius atskaitymus teikia Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento Privačių miškų skyriaus specialistai tel. (8 5) 272 2518 arba (8 5) 272 8054. Pasiteirauti apie deklaracijos pildymą ar mokesčio sumokėjimą galima Mokesčių informacijos centro tel. 1882 arba (8 5) 255 3190.