Aplinkosaugininkų manymu, atstatyti tinkamą rūgščių - šarmų pusiausvyrą padeda kalkės. Jų jau atvežta apie 15 tonų ir jos nuo antradienio ankstaus ryto pilamos į vandenį. Vyksta cheminė reakcija, kuomet kalkės šarmina vandenį, taip didėja deguonis kiekis. Kalkės pirmiausia išpiltos artimiausiame prie gaisravietės griovyje, iš kurio vanduo teka toliau. Šarmintas vanduo teka į artimiausią privatų tvenkinį, tada į Pakruojo rajono pusę, į Obelės upelį ir tvenkinį, iš kurio jau gelbėtos dar gyvos likusios žuvys.

Gyvybė tvenkinyje neatsigaus, jeigu neatsistatys ekologinė pusiausvyra. Pasak aplinkosaugininkų, kalkės, likusios vandenyje ir dirvožemyje, gamtai nekenkia. Neretai ūkininkai ir žvejai patys šarmina dirvožemį ir vandenį, kad būtų kontroliuojama ekologinė pusiausvyra.

Ekstremali situacija Radviliškyje paskelbta maždaug prieš pora savaičių, kai medžio granulių gamykloje užsidegė milžiniška pjuvenų krūva, ją gesinant visą savaitę gaisre panaudotas vanduo su degėsių priemaišomis pateko į Radviliškio ir Pakruojo rajonų vandens telkinius ir pakeitė ekosistemą. Dėl deguonies trūkumo juose išduso žuvys.