Šį savaitgalį Vilniaus miesto ir regiono atliekų vežėjai buvo informuoti apie tai, kad tik gegužę darbą pradėjusi sostinės mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) gamykla – jau susiduria su sunkumais ir atvežamų atliekų priėmimas pradedamas stabdyti, teigiama pranešime spaudai.

MBA operatorė, bendrovė „Energesman“, vienašališkai nusprendė, kad nuo rugsėjo 12 dienos kasdien į MBA gamyklą bus priimta tik 70 tonų atliekų, o tai yra tik dešimtadalis atliekų kiekio, kuris įprastai per dieną susidaro Vilniaus regione. Atliekų vežėjai tokius veiksmus vadina nesugebėjimu susitvarkyti su savo pareigomis.

Pirmadienį 10 val. prie Vilniaus mechaninio biologinio apdorojimo gamyklos nuvykę GRYNAS.lt žurnalistai užfiksavo maždaug 20 šiukšliavežių eilę, kurie laukia, kada galės iškrauti gyventojų šiukšles. Kada tai įvyks, atliekų surinkėjams nėra žinoma.

„Mes esame pasiruošę dirbti efektyviai ir toliau tvarkyti atliekas mieste ir regione, bet negalime taikytis su tuo, kad MBA gamykla, į kurią visi vežėjai nuo gegužės yra įpareigoti vežti surinktas visas mišrias komunalines atliekas, nesusidoroja su savo pareigomis ir taip mus stumia į situaciją, kai tiesiog neturėsime, kur dėti surinktų atliekų. Mes kaip vežėjai neturime alternatyvos ir teisės atliekų vežti į sąvartyną, tai mums draudžia įstatymai ir gresia baudos. Tik noriu priminti, kad vilniečiams atliekų tvarkymo tarifai šiais metais buvo padidinti būtent prisidengiant MBA veiklos sąnaudomis, todėl kyla natūralus klausimas – ar miesto gyventojai turi mokėti už tai, kas realiai neveikia?“- klausė ekologinių sprendimų bendrovės „Ecoservice“ generalinis direktorius Arūnas Makauskas.

A.Makauskas įspėja miesto gyventojus, kad dėl susidariusios padėties, kurią suformavo MBA operatoriaus sprendimai, gali sutrikti įprastas atliekų surinkimo grafikas.

Atliekų vežėjai kviečia Vilniaus miesto savivaldybės, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) ir MBA atstovus kuo operatyviau kartu ieškoti sprendimo iš susidariusios situacijos.

Ekologinių sprendimų bendrovės „Ecoservice“ generalinis direktorius Arūnas Makauskas žurnalistams sakė, kad vežėjams siūloma galimybė šalinti atliekas sąvartyne netinka, nes tai daryti draudžia įstatymai.

„Mes galime atliekas vežti į sąvartyną, tačiau, kaip žinome, sąvartynai tokios tvarkos neturi įteisinę ir mes kaip atliekų vežėjai susidurtume su problemomis, kad esame baudžiami, žinodami, jog vežam atliekas tvarkyti tam, kuris neturi leidimo", - aiškina A. Makauskas.

Anot jo, apie situaciją buvo pranešta penktadienį vakare, tačiau veiksmų nesiimta ir šiandien šiukšliavežės stovi su atliekomis, nes MBA operatorė, bendrovė „Energesman“, vienašališkai nusprendė, kad nuo rugsėjo 12 dienos kasdien į MBA gamyklą bus priimta tik 70 tonų atliekų, o tai yra tik dešimtadalis atliekų kiekio, kuris įprastai per dieną susidaro Vilniaus regione.

Ministras tai laiko politiniu žaidimu

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas GRYNAS.lt teigia, kad jau dabar sprendžiama, kurioje vietoje reikia laikyti šiukšliavežių iš gyventojų surenkamas artliekas.

Jei svarstymai klostysis sklandžiai, pasak ministro, sprendimas turėtų būti priimtas dar pirmadienį. Ministerija siūlyto Kazokiškių sąvartyną.

„Galima susandeliuoti laikinai, kol bus parengta jėgainė ir bus galima deginti. Nes dabartinė praktika rodo, kad važinėti į kitus regionus, Visaginą, ir panašiai, yra niekam tikęs reikalas ir kodėl gyventojai už tai turi sumokėti. Bet yra tam tikrų niuansų. Jei dideli kiekiai, reikia įvertinti kenksmingumą aplinkai. Aš manau, kad reikia duoti pusės metų terminą ir per tą laiką įsivertinti poveikį aplinkai", - komentuoja ministras.

Komentuodamas šiuo metu sutrikusį šiukšlių išvežimą ir šiukšliavežių užstrigimą ministras mano, jog tai yra savotiškas rinkos dalyvių žaidimas. „Tai yra politiniai žaidimai ir rinkos pasidalijimas, aš manau, nes ta vieta buvo parinkta dėl to, jog ji tinkama šiukšlių deginimui, šalia esant reikalui bus galima ir pasandeliuoti, o štai dabar daromas tam tikras spaudimas savivaldybei. Bet mes rasime būdą, kaip išspręsti šitą problemą. O šiukšliavežės yra ne kas kita kaip spaudimo priemonė“, - kalbėjo ministras.

K. Trečioko teigimu, nors įstatymai ir draudžia, esą galima šiukšliavežes nukreipti į sąvartyną. Anot jo, formaliai taip negalima daryti, nes šiukšlės nerūšiuotos, tačiau esant tokiai situacijai, jo įsitikinimu, buvo galima padaryti išimtį.

Sprendimų laukia iš kitų

UAB „Energesman" vadovas Donatas Majus GRYNAS.lt konkretaus sprendimo, kaip spręsti iškilusią problemą nepateikė. Tačiau jis teigė, kad, jo nuomone, bet koks sprendimas, kuris padės suvaldyti šiuo metu esančią situaciją, jam tinka.

„Sprendimo reikia bet kokio, kuris nesukurtų dabartinės situacijos, kai atliekų nėra kur dėti ir negalima niekur saugoti. Jų negalima šalinti sąvartyne ir nėra, kaip pateikti deginimui. Bet tokia išeitis iš esamų bet kokių ribojimų yra tinkama", - sako D. Majus.

Įmonėje susikaupė per daug atliekų

Gamyklos operatorės „Energesman“ vadovas Donatas Majus savaitgalį BNS teigė, kad jos teritorijoje saugoma apie 15 tūkst. tonų energetinę vertę turinčių atliekų - kietojo kuro.

„Tos saugojimo ribos senka ir artimiausiu metu gali tekti sumažinti atliekų rūšiavimo pajėgumus iki 10 procentų“, - dar savaitgalį BNS teigė D. Majus.

Tačiau pirmadienį jis realizavo savo teiginius, ir dėl to prie gamyklos formuojasi šiukšliavežių kolona.

Anot jo, Klaipėdoje esanti bendrovės „Fortum Klaipėda“ termofikacinė jėgainė nebegali sudeginti daugiau atliekų, o Vilniuje ir Kaune dar nėra pastatytos energetikos holdingo „Lietuvos energija“ plėtojamos kogeneracinės elektrinės, kurios irgi degins atliekas.

D. Majus kalbėjo, kad reikėtų surasti vietą, kur būtų galima saugoti kuro atsargas, nes jų į sąvartynus vežti negalima.

Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius BNS sakė, jog ministerija ruošia kietojo kuro laikymo taisyklių pakeitimus, kad būtų galima atsargas pervežti į kitą saugojimo vietą ir laikyti, kol bus pastatytos kogeneracinės elektrinės.

„Aš manau, kad šioje situacijoje, ko gero, bus pateiktas sprendimas, kad jie galėtų susitvarkyti su tuo kietuoju kuru kitose vietose. Yra numatytos vietos, bet dar nenorėčiau jų sukonkretinti. Kuras būtų laikinai saugomas, kol atsirastų galimybė jį sudeginti“, - kalbėjo A.Genevičius.

Anot jo, taisyklių pakeitimui ministro įsakymu turėtų būti patvirtinti šios savaitės pradžioje.

Vilniaus termofikacinę elektrinę „Lietuvos energija“ statys šalia „Energesman“ atliekų rūšiavimo gamyklos, o kartu su „Fortum Heat Lietuva“ - ir Kaune.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 10 atliekų rūšiavimo gamyklų: dvi Kaune ir po vieną - Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Telšiuose ir Tauragėje.