Praėjusią savaitę Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kėdainių rajono agentūros pareigūnai iš karto nuvyko patikrinti šios fermos, vos tik į juos kreipėsi gyvūnų teises ginanti organizacija „Tušti narvai“ su informacija apie galimus pažeidimus, pranešime spaudai rašo Aplinkos ministerija.

Pirmiausia paaiškėjo, pasak Kėdainių r. agentūros vedėjos Jurgitos Sadauskaitės, kad bendrovė nėra atlikusi atrankos dėl šio savo padalinio Juodžių kaime ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo (PAV), nors tai yra privaloma, kai auginama daugiau kaip 200 gyvulių. Šioje fermoje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos š. m. rugsėjo 1 d. duomenimis, auginama 8200 kanadinių audinių. Bendrovei „Farmers LT“ pateiktas privalomas nurodymas atlikti PAV procedūras.

Patikrinus fermą, nustatyta akivaizdžių aplinkosauginių pažeidimų. Po audinių narvais neįrengtas hidroizoliacinis sluoksnis, kuris apsaugotų nuo srutų patekimo į aplinką, todėl jos kaupiasi po narvais. Išvežtas tirštas mėšlas laikomas lauko rietuvėse pažeidžiant Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimus. Pažeidinėjami ir Aplinkos oro apsaugos įstatymo reikalavimai – fermos teritorijoje rasta laužavietė, kurioje buvo deginamos įvairios atliekos ir kritę gyvūnai.

Už nustatytus pažeidimus įmonės direktorius ir kiti atsakingi darbuotojai bus nubausti įstatymų nustatyta tvarka.