Šių metų pradžioje aplinkos ministras ir generalinis prokuroras pasirašė bendrą įsakymą, kuriuo sudarė tarpinstitucinę darbo grupę, skirtą išaiškinti neteisėtas atliekų tvarkymo schemas. Į darbo grupę buvo įtraukti ne tik aplinkosaugininkai, tačiau ir Generalinės prokuratūros, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, Kriminalinės policijos biuro, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Muitinės departamento ir kitų institucijų atstovai.

Tokio pobūdžio darbo grupės – nedažnas reiškinys Lietuvos valstybės institucijų veikloje. Kaip sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, „bendras institucijų darbas šiame itin svarbiame tyrime padės užkirsti kelią nesąžiningiems atliekų tvarkytojams, kurių veiksmai dažnai peržengia ne tik vienos institucijos kompetencijos ribas, tačiau ir valstybės sienas“.

Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos pareigūnai, gavę duomenis iš kitų darbo grupėje dalyvaujančių specialistų – Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnų – nustatė, kad Lietuvoje yra daugiau kaip 20 000 juridinių asmenų, kurie importuoja ir (ar) gamina bei teikia Lietuvos Respublikos vidaus rinkai gaminiais pripildytas pakuotes arba apmokestinamuosius gaminius, baterijas ar akumuliatorius, elektros ir elektroninę įrangą, transporto priemones, alyvas, tačiau nevykdo gamintojams ir importuotojams Atliekų tvarkymo įstatyme nustatytų pareigų, nėra įsiregistravę Gamintojų ir importuotojų sąvade, neteikia deklaracijų.

„Pastarosioms įmonėms išsiųsime priminimus per vieną mėnesį užsiregistruoti Gamintojų ir importuotojų sąvade ir sumokėti mokesčius už aplinkos teršimą. Neįvykdžius šių įpareigojimų gera valia, bus taikomos sankcijos ir skaičiuojamas mokestis padidintu tarifu“, – tvirtina K. Trečiokas.

Aplinkos ministras, dėkodamas didžiulį darbą atlikusiems Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos pareigūnams, taip pat noriai bendradarbiavusiems Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistams, primena, kad 2017 m. numatoma ir toliau vykdyti sustiprintą gamintojų ir importuotojų kontrolę, atliekant gamintojų ir importuotojų patikrinimus.

Šiuo metu Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai, padedami Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistų, atlieka 35 stambių įmonių, kurios per metus iš ES ar trečiųjų šalių įvežė prekių daugiau kaip už 300 000 eurų, patikrinimus. Tikrinama, ar gamintojai ir importuotojai tinkamai vykdo nustatytas pareigas, moka valstybei mokesčius. Jau pirminiai patikrinimų rezultatai parodė, kad aplinkosaugos pareigūnai, tikrindami pastaruosius ūkio subjektus, pataikė tiesiai į dešimtuką – didžioji dalis šių įmonių Atliekų tvarkymo įstatyme nustatytų pareigų apskritai nevyko, todėl nemoka mokesčių už aplinkos teršimą, kitos – sąmoningai vengia juos mokėti.

Patikrinę vos kelias įmones, pareigūnai jau nustatė, kad įmonės nesumokėjo daugiau kaip 20 000 eurų mokesčių, tačiau Mokesčio už aplinkos teršimą įstatyme numatyta, kad už nedeklaruotą apmokestinamųjų gaminių bei apmokestinamosios pakuotės kiekį mokestis už aplinkos teršimą apskaičiuojamas taikant didesnį tarifą, todėl dabar įmonėms teks sumokėti jau 40 000 eurų. Mokesčių už aplinkos teršimą nesumokėjusioms ar juos nuslėpusioms įmonėms aplinkosaugos pareigūnai skaičiuos mokestį padidintu tarifu už 2011-2015 m. laikotarpį.

Įmonių atsakingi asmenys taip pat patraukti administracinėn atsakomybėn. Administracinių teisės pažeidimų kodekse nustatytos baudos už gamintojams ir (ar) importuotojams taikomų pareigų nevykdymą siekia iki 14 481 Eur.

Tiek administracinių baudų, teik ir mokesčių padidintu tarifu įmonės gali išvengti, jeigu atsižvelgs į Aplinkos ministerijos raginimus gera valia užsiregistruoti Gamintojų ir importuotojų sąvade, sumokėti mokesčius už aplinkos teršimą ir vykdyti kitas gamintojų ir (ar) importuotojų pareigas. Apie pastarąsias daugiau informacijos galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapyje: www.gamta.lt skiltyje „Atliekos“/„Gamintojams ir importuotojams“. Taip pat – kreiptis į atitinkamus Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų (RAAD) Mokesčių ir atliekų kontrolės skyrius pagal veiklos vykdymo vietą (Alytaus RAAD http://ard.am.lt, Kauno RAAD http://krd.am.lt, Klaipėdos RAAD http://klrd.am.lt, Marijampolės RAAD http://mrd.am.lt, Panevėžio RAAD http://prd.am.lt, Šiaulių RAAD http://srd.am.lt, Utenos RAAD http://urd.am.lt, Vilniaus RAAD http://vrd.am.lt).