„Vaizdo kamerų pagalba fiksuodami nelegalius šiukšlintojus siekiame ne tik juos sudrausminti ir priversti prisiimti atsakomybę už ne vietoje paliktas atliekas, bet kartu ir ugdyti visuomenės ekologinį sąmoningumą, parodant, kaip nereikėtų elgtis“, - pabrėžė ekologinių sprendimų bendrovės „Ecoservice“ vykdomoji direktorė Daiva Skrupskelienė.

Išreiškia susirūpinimą

Bendradarbiaudama su Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriumi, „Ecoservice“ įrengė stebėjimo kameras trejose skirtingose sostinės vietose. Artimiausiu metu planuojama keisti jų buvimo vietą, siekiant šią problemą spręsti kuo platesniu mastu ir užkirsti kelią nelegalių sąvartynų atsiradimui.

„Reguliariai peržiūrime stebėjimo kamerų įrašus. Jei pastebime užfiksuotą pažeidimą, apie tai būtinai informuojame Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistus, perduodame nuotraukas, kad šie galėtų imtis tolimesnių veiksmų kovoje su nelegaliais šiukšlintojais“, - pasakojo D. Skrupskelienė.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovo Andžej Dinikio, pamažu įsitraukia ir gyventojai, kurie rodo susirūpinimą savo gyvenamąja aplinka. „Neabejoju, kad stebėjimo kameros yra efektyvi prevencinė priemonė, padedanti greičiau išaiškinti pažeidėjus, nes sulaukiame tikrai nemažai pranešimų iš gyventojų apie ne vietoje paliktas atliekas”, - sakė A. Dinikis.

Saugokitės nelegalių atliekų tvarkytojų

Dažniausiai pasitaikančios atliekos – seni baldai, buitiniai prietaisai, įvairios statybinės atliekos, kurios turėtų būti vežamos į specialias atliekų surinkimo aikšteles. Kaip pastebi A. Dinikis, kai kurie gyventojai sąmoningai atveža ir palieka nereikalingas atliekas tam nepritaikytose vietose, kiti – tampa nesąžiningų verslininkų aukomis.

„Nelegaliai veikiantys atliekų tvarkytojai—surinkėjai – dar viena miesto problema. Šie už atlygį siūlantys išvežti atliekas tiesiai iš namų, jas surenka, o vėliau tiesiog palieka šalia konteinerių arba dar blogiau – pamiškėse, kitose atokesnėse vietose. Siekdami išvengti tokių atvejų, raginame gyventojus prieš pasinaudojant atliekų išvežimo paslauga, pasitikrinti, ar šią paslaugą siūlantis asmuo yra patikimas”, - įspėjo A. Dinikis. Tai padaryti galima interneto svetainėje https://atvr.am.lt/.

Tuo tarpu nusprendusiems turimomis atliekomis pasirūpinti patiems primename, kad šiuo metu Vilniuje stambiagabaritės atliekos yra surenkamos penkiose aikštelėje įsikūrusiose Liepkalnio g. 113b, Pumpėnų g. 10, Pramonės g. 209s, Graičiūno g. 36c, Pilaitės pr. 50, kur kiekvienas gyventojas per metus gali nemokamai pristatyti iki 500 kilogramų stambiagabaričių, namų remonto atliekų, priimamos ir pavojingos atliekos – akumuliatoriai, gyvsidabrio turinčios atliekos, baterijos ir galvaniniai elementai.