„Pasiekti rezultatai pranoksta lūkesčius. Diegdami užstato sistemą itin daug dėmesio skyrėme patogumui, antraip sistema paprasčiausiai neveiktų. Ir šis sprendimas pasiteisino – vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai grąžino 27 pakuotes, net devynios iš dešimties pakuočių buvo priduotos į taromatus. Ir toliau laikomės nuomonės, kad pirkėjui patogiausia grąžinti tarą ten, kur jis ją įsigijo“, – rezultatus apibendrino VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ vadovas Gintaras Varnas.

Daugiausiai per keturis mėnesius vienkartinės taros grąžinta didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje – beveik 18 mln. pakuočių, Kaune – 9,7 mln., Klaipėdoje – 5,5 mln., Šiauliuose – 4 mln., o Panevėžyje – 3 mln. Tačiau atsižvelgus į miestų ir rajonų gyventojų skaičių, aktyviausiai pakuotes grąžina Palangos, Šiaulių ir Klaipėdos miestų gyventojai.

Pirkėjai butelius ir skardines priduoti gali į 850 taromatų, dar 1600-yje prekybos vietų pakuočių surinkimas vykdomas rankiniu būdu.

Visos surinktos pakuotės toliau keliauja į Skaičiavimo centrą, kur jos paruošiamos perdirbti. Daugiausiai per keturis mėnesius perdirbėjams atiduota plastiko žaliavos – 1500 tonų. Atitinkamai, stiklo pakuočių atliekų – 650 tonų, o metalo – 450 tonų.

„Stiklo žaliava mus pasiekė palyginus neseniai, kadangi visai sistemai reikėjo įsibėgėti – specialiai pažymėta tara pasirodė prekyboje, pirkėjai suvartojo jos turinį, grąžino pakuotes, administratorius surinko ir paruošė pakuotes. Mes paruoštą žaliavą pradėjome gauti balandžio mėn. Esame labai patenkinti žaliavos kokybe, gaunamas stiklas yra labai švarus ir jau išrūšiuotas pagal spalvas. Tikimės, kad sistemai įsibėgėjus gausime vis didesnius tokios kokybiškos žaliavos kiekius“, – sako Evaldas Sauliūnas, UAB „Kauno stiklas“ generalinis direktorius.

E. Sauliūnas atkreipia dėmesį, kad iš vienos tonos stiklo duženų galima pagaminti vieną toną naujų stiklo gaminių – perdirbimo procese nedingsta nė vienas gramas stiklo. Būtent užstato sistema leidžia surinkti ir perdirbti maksimalų kiekį į rinką išleidžiamų gėrimų pakuočių atliekų, taip tausojant aplinką bei gamtos išteklius.

Vien šiais metais VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ planuoja surinkti per 300 mln. vienetų taros, o perdirbimui paruošti 6000 tonų plastikinių, 1500 tonų metalinių ir 6000 tonų stiklinių pakuočių atliekų.