Nutarta kreiptis į teisėsaugą ir reikalauti valdininkų tarnybinių patikrinimų bei asmeninės atsakomybės.

„Ką, dabar linksmiausia posėdžio dalis – lietuviška rubliovka“, - šyptelėjo Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas po komiteto posėdžio praeitą savaitę pats aplankė ir daugiau vietų šiame parke bei piktinosi pamatyta situacija: „Buvome nuvažiavę ir į Pavilnių regioninį parką. Lygiai tokios pačios grožybės matyti ir ten, ypač sužavėjo, kai bunkeriai yra aptverti ir užstatyti gyvenamaisiais namais. Į juos patekti paprastam piliečiui nėra šansų. Apstu šiose teritorijose tokių pažeidimų, kurie matomi plikomis akimis. Aš mūsų nutarime pasigendu punktų apie atsakomybę žmonėms, dėjusiems parašus, nes mūsų nutarime kalbama labiau apie ateities dalykus, o ne konkrečią atsakomybę. Klausimas, ar niekas dabar už tai neatsakingas. Gal čia retorinis klausimas“, - kalbėjo P. Saudargas.

Išvados: nuo kreipimosi į teisėsaugą iki reikalavimų pradėti tarnybinį tyrimą

Didelė problema Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose yra ta, kad tai vienintelis parkas Lietuvoje, kuris neturi patvirtinto parko apsaugos reglamento ir dėl to nėra specialiųjų reikalavimų pastatams bei gali būti statomi bet kokios architektūros pastatai pagal miesto bendrąjį planą. Seimo komitetas nusprendė siūlyti Vilniaus miesto savivaldybei iki rugsėjo pirmos dienos patvirtinti regioninio parko reglamentus.

Taip pat nutarime Seimo aplinkos apsaugos komitetas siūlo Aplinkos ministerijai pavaldžioms institucijoms skubiai kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl užfiksuotų pažeidimų Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose ir dėl valdininkų veiksmų derinant projektus bei išduodant leidimus.

Taip pat komitetas siūlo kreiptis į Žemės ūkio ministerijai pavaldžias institucijas, kad būtų užtikrinta, jog valstybinė žemė būtų naudojama visuomenės reikmėms. Pridėtas siūlymas, jog tais atvejais, kai žemės naudojimo paskirtis neatitinka realios paskirties, nutraukti žemės nuomos sutartį. Šis siūlymas atsirado dėl Gulbinų buvusios pionierių stovyklos, kuri dabar pavirto prabangių namų kvartalu. Tvora aptvertas didžiulis parko miško plotas rekreacinėje zonoje, kurioje iš tiesų žmonės ne poilsiauja, bet gyvena. Šiuo atveju žemė priklauso valstybei ir yra nuomojama, taigi būtų galima nutraukti nuomos sutartį.

Taip pat Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija įpareigota imtis priemonių, atkuriant pažeistus elementus draustiniuose: turi būti atkurta natūrali žolinė danga, pomiškis ir t.t.

Seimo nariai nusprendė siūlyti Aplinkos ministerijai nustatyti efektyvią ir griežtą tvorų, užtvarų ir statomų pastatų atitikimo teisės aktų reikalavimams saugomose teritorijose kontrolės mechanizmą.

Dar vienas sprendimas – siūlyti Vyriausybei spręsti klausimą dėl parkų perdavimo Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) kompetencijai.

Taip pat paskutinis įtrauktas siūlymas – siūlyti Savivaldybei ir Aplinkos ministerijai atlikti tarnybinį patikrinimą, įvertinant, kokių tarnybų darbuotojų parašais buvo sudarytos sąlygos pažeidimams atsirasti.

Parke - galimos korupcijos apraiškos?

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė teigė, kad Vidos Petiukonienės vadovaujamame parke galima surasti korupcijos apraiškų.

„Aš esu iš tų žmonių, kurie žino, kad tai yra visa sistema. Jeigu manęs paklaustų Lietuvoje, kur galima pamatyti korupcijos reiškinius, aš pasakyčiau, kad važiuokite į Vilniaus savivaldybę ir važiuokite į šitas teritorijas. Man teko dirbti šitoje direkcijoje ir aš puikiai žinau, kaip yra tvarkomi kai kurie reikalai. Ir ne kiekvienas žmogus gali atstovėti, kai tau yra daromas nuolatinis spaudimas. Žinoma, visada yra galimybė išeiti iš darbo pačiai“, - kalbėjo R. Baškytė.

Pasak specialistės, parkas yra bylinėjęsis teismuose dėl statybų, tik ne dėl labiausiai nuskambėjusių atvejų: „O šiaip tai, ką mes žiūrėjome, buvo ir bylinėjamasi teismuose direkcijos, žinoma, ne šiais atvejais, kurie čia nuskambėjo. Bet kiek jos galėjo tą padaryti... Aš negaliu spręsti ir komentuoti, ant mano kupros irgi važiuojama ištisai.“

Kaltino buvusius savivaldybės vadovus

A. Salamakinas prieš daugiau nei savaitę pats lankėsi parko draustiniuose, be to, prieš savaitę jis klausėsi ir direktorės V. Petiukonienės paaiškinimų. GRYNAS.lt paklaustas, ar po direktorės atsakymų pasidarė aiškiau ir kokia dabar jo nuomonė apie situaciją parke, jis kaltino ir buvusią Vilniaus miesto valdžią.

„Ji pakartojo tą patį, aš išgirdau vieną argumentą: aš pajutau didžiulį spaudimą, bet atsisakė įvardinti, iš ko tas spaudimas buvo, leido suprasti, kad iš Vilniaus savivaldybės dirbančiųjų. Ji sakė, kad negali įvardinti asmenų, bet man akivaizdu, kas tuos spaudimus darė. Juk be savivaldybės aukščiausios valdžios nepasistatysi ten namo. Tai reiškia, ji spaudimą jautė iš savivaldybės valdžios“, - kalbėjo A. Salamakinas.

GRYNAS.lt paklaustas, ar sąsajos galėtų būti su buvusiu meru Artūru Zuoku, nes V. Petiukonienė yra jo politinio judėjimo narė, komiteto pirmininkas teigė, kad tai neoficialiai patvirtina ir verslininkai: „Tik šiandien mačiau nuotrauką, kad jai įteikė apdovanojimą ponas Zuokas. Man teko bendrauti ir su verslininkais, kurie pasako, kad reikėjo turėti ir tam tikrų pažinčių, kad ten gauti statybos leidimą. Į draustinius susikėlė nauja, kaip Rusijoje, Rubliovka, turtingiausi žmonės, ir nebandykite jūs ten nei įeiti, nei nieko. Jeigu procesas nebus sustabdytas, tai nei vienas vilnietis ten neįeis.“

Draustiniuose pridygo pilių

GRYNAS.lt jau rašė apie daugybę abejotino teisėtumo statybų atvejų Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose, kai draustiniuose pridygo pilis primenančių turtingų verslininkų namų. Seimo Aplinkos apsaugos komitetas praeitą savaitę pats nuvyko į išvažiuojamąjį posėdį apžiūrėti GRYNAS.lt aprašytų abejotinų statybų draustiniuose. Tačiau iš vieno objekto, buvusios Gulbinų pionierių stovyklos, kur dabar pridygo prabangių namų, apsaugos darbuotojų išvaryti buvo net Seimo nariai.

Po GRYNAS.lt tyrimų specialią komisiją pažeidimams parke nustatyti sudarė ir Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT), Valstybinė miškų tarnyba ir Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (Vilniaus RAAD) šiuo metu tiria minėtus pažeidimus parke, į orą buvo pakeltas ir sraigtasparnis. Komisija išvadas turės pateikti gegužės pabaigoje.

Žurnalistai neseniai aprašė istoriją parke, kai Turniškės kraštovaizdžio draustinyje, Verkių g. 136, išdygo didžiulė pilis, iškasti tvenkiniai valstybinėje žemėje, per valstybinę žemę nutiestas kelias ir užtvertas užtvaru, o parkas įnirtingai gina šias statybas. Statybas vykdė įtakingas verslininkas, tame pačiame parke turintis restoraną „Verkiai“, Linas Pučinskas. Tačiau tas atvejis toli gražu nebuvo vienintelis. GRYNAS.lt žurnalistai sužinojo apie dar vieną labai panašų atvejį tame pačiame parke, tik kitame, jau Riešės hidrografiniame draustinyje, Gulbinų g. 74, kur buvo sulygintas šlaitas, išdarkyta miško paklotė valstybinėje žemėje, o sklype kyla didžiulis namas. Šias statybas vykdo prestižinės Baltijos-Amerikos klinikos vadovė Inga Malinauskienė.

Negana to, GRYNAS.lt buvo aprašęs ir vieną įžūliausių atvejų, kai Ribiškių kraštovaizdžio draustinyje, kur naujos statybos yra draudžiamos įstatymu, atsirado du didžiuliai prabangių namų kvartalai „Rasų namai“ ir „Rasų slėnis“. Dar daugiau, ten galimai aptverta valstybinė žemė, o aplink sklypą yra aplinkosauginių pažeidimų. Tiesa, parko direktorė nieko blogo nemato ir gina šių kvartalų viduryje draustinio pastatymą, nes anksčiau ten buvo chemijos sandėliai.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.