„Nusprendėme dar kartą priminti gyventojams taisykles dėl to, kad nuo gegužės 2 dienos Vilniuje startuoja mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo (MBA) įrenginiai, visi atliekų tvarkytojai bus įpareigoti vežti surinktas atliekas būtent ten. Jei iki šiol mes patys perrūšiuodavome atliekas ir tam tikra prasme prisiimdavome atsakomybę net už tuos gyventojus, kurie tinkamai nepasirūpina savo atliekomis, tai dabar, visą rūšiavimo procesą kontroliuos būtent minėti įrenginiai“, - pranešime spaudai cituojama ekologinių sprendimų bendrovės „Ecoservice“ vykdomoji direktorė Daiva Skrupskelienė.

Anot jos, MBA įrenginiai gali tiesiog nepriimti atvežtų atliekų, jei nustatys, kad gyventojai išmetė netinkamas atliekas.

„Mums labai keistai atrodo situacija, kai dėl paprasčiausio priminimo apie visiems žinomas atliekų tvarkymo taisykles, esame kritikuojami net pačios ministerijos. Bet kokiu atveju, taisyklės juk galioja visiems - tiek vežėjams, tiek atliekų turėtojams, tiek perdirbėjams“, - sakė D. Skrupskelienė.

Vilniaus miesto atliekų tvarkymo taisyklėse teigiama, kad į mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerius draudžiama pilti žemės gruntą, gatvių, šaligatvių ir teritorijų valymo sąšlavas, ne komunalines statybos ir griovimo atliekas, pavojingas atliekas, skystas atliekas, degančias ar karštas atliekas, želdynų ir želdinių priežiūros ir tvarkymo atliekas, antrines žaliavas.

„Norėčiau tik priminti, kad šiuo metu Vilniuje stambiagabaritės atliekos yra surenkamos nemokamai penkiose aikštelėse, kur kiekvienas gyventojas per metus gali nemokamai pristatyti iki 500 kilogramų stambiagabaričių, namų remonto atliekų, priimamos ir pavojingos atliekos – akumuliatoriai, gyvsidabrio turinčios atliekos, baterijos ir galvaniniai elementai", - teigė D. Skrupskelienė.