Parke surasta nelegalių statinių

GRYNAS.lt neseniai aprašė istoriją tame pačiame parke, kai Turniškės kraštovaizdžio draustinyje, Verkių g. 136, išdygo didžiulė pilis, iškasti tvenkiniai valstybinėje žemėje, per valstybinę žemę nutiestas kelias ir užtvertas užtvaru, o parkas įnirtingai gina šias statybas. Statybas vykdė įtakingas verslininkas, tame pačiame parke turintis restoraną „Verkiai“, Linas Pučinskas. Tačiau tas atvejis toli gražu nebuvo vienintelis, GRYNAS.lt žurnalistai sužinojo apie dar vieną labai panašų atvejį tame pačiame parke, tik kitame, jau Riešės hidrografiniame draustinyje, Gulbinų g. 74, kur buvo sulygintas šlaitas, išdarkyta miško paklotė valstybinėje žemėje, o sklype kyla didžiulis namas. Šias statybas vykdo prestižinės Baltijos-Amerikos klinikos vadovė Inga Malinauskienė.

Taip pat GRYNAS.lt, išnagrinėjęs Pavilnių ir Verkių regioninių parkų teritoriją žemėlapiuose, rado dar devynis įtartinus statybų draustiniuose atvejus, kai kuriais atvejais naudojama ir valstybinė draustinių žemė. Didžioji dalis šių atvejų siejama su įtakingais verslininkais, teisininkais bei visuomenės veikėjais. Pavyzdžiui, su teisininku ir advokatu Kęstučiu Jaskutėliu, verslininku, „Visa pica“ direktoriumi Bonifacu Ambrasu, medicininę įrangą teikiančios bendrovės „Kodmeda“ direktoriumi Jonu Voluckiu, verslininku, įmonės „Literna“ direktoriumi Gintautu Kazlausku, stambiu Lietuvos meno kolekcininku Edmundu Armoška, „milijonierių advokatu“ vadinamu Martynu Žilinsku ir kitais.

Po GRYNAS.lt tyrimų Vilniaus miesto savivaldybė, kuriai ir yra pavaldūs abu parkai, pradėjo vidinį tyrimą, o Vilniaus meras Remigijus Šimašius laukia parko direktorės raštiškų paaiškinimų.

Negana to, situacija abiejuose parkuose susidomėjo ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas, kuris siekia išsiaiškinti, kaip draustiniuose atsirado visi šie statiniai. Taip pat artimiausiame komiteto posėdyje, kitą trečiadienį, laukiama parkų direktorė Vida Petiukonienė, kuri turės pasiaiškinti Seimo nariams dėl esamos situacijos. Tiesa, į ankstesnį posėdį parkų direktorė neatvyko ir taip supykdė komiteto narius.

Iš jos tikimasi išgirsti atsakymus, kodėl parkas leido turtingiems verslininkams nusižengti įstatymas ir kodėl parko administracija laiku nereaguodavo į pažeidimus.

Į orą kilo sraigtasparnis

Po GRYNAS.lt tyrimų aplinkos ministras sudarė komisiją iš keturių institucijų: Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT), Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI), Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (Vilniaus RAAD) ir Valstybinės miškų tarnybos.

Galiausiai nutarta, kad siekiant įvertinti padėtį parkuose, būtina sraigtasparniu pakilti į orą. Patikroje iš oro dalyvavo Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) Teisės ir personalo skyriaus vyr. specialistė Rima Baradokaitė-Greimienė, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (Vilniaus RAAD) Vilniaus miesto agentūros vedėjas Andrius Masiokas. Taip pat į orą su tarnybų darbuotojais kartu kilo ir GRYNAS.lt žurnalistė.

Patikrinimo tikslas buvo įvertinti statinius parkuose ir pažiūrėti, ar nėra užimta valstybinė žemė. Tiesa, pastarojo dalyko patikrinti nepavyko, nes iš oro nėra detaliai matomos tvoros ir neaišku, kuris plotas yra užtvertas, matomas tik pats statybos faktas. Praskridus virš Verkių ir Pavilnių regioninių parkų matoma nemažai atvejų, kai statiniai yra pastatyti viduryje miškų, pačiame parke yra nemažai statinių. Komisijos nariai dar ne kartą vyks į parką ir tikrins abejonių sukėlusius objektus.

Skrydžio metu pareigūnų dėmesį patraukė saugomose teritorijose esantys didžiuliai statiniai. O dar labiau sudomino tie objektai, kurie yra viduryje miškų arba arti vandens telkinių. Bus aiškinamasi, ar jie galėjo ten atsirasti.

Patvirtina negeros mintys

Po skrydžio (VSTT) Teisės ir personalo skyriaus vyr. specialistė R. Baradokaitė-Greimienė GRYNAS.lt teigė, kad iš skrydžio susidarė bendrą įspūdį, o dabar visos keturios institucijos intensyviai dirbs mėnesį ir tuomet pateiks bendras išvadas apie situaciją parkuose.

„Jaučiasi, kad tai yra miesto parkai, jie turi savo specifiką ir tai nėra visiškai gamtinės teritorijos. Verkių regioninis parkas turi daugiau miškų, daugiau gamtinės aplinkos, o Pavilniai yra tankiai urbanizuoti. Iš oro yra sudėtinga pamatyti reljefus, nelabai matomos tos teritorijos, kurios yra įlindusios į valstybinį mišką, medžiai jau irgi lapoja, sunkiau matosi. Bet pamačius bendrą vaizdą, pasitvirtina tos mintys. Jau aiškūs objektai, kuriuos reikės patikrinti“, - kalbėjo R. Baradokaitė-Greimienė.

Gegužės 23 dieną komisija jau turės pateikti savo išvadas. Iki tol komisijos nariai lankysis parkuose: „Šią informaciją peržiūrės tiek Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, tiek regiono aplinkos apsaugos departamentas. Darysime gal net du jungtinius, bendrus išvažiavimus. Vieną kartą į vieną parką, kitą kartą į kitą. Toliau būtinai reikės peržiūrėti projektinę dokumentaciją, palyginti su projektais ir tada išaiškės galutinis vaizdas.“

Pašnekovė pabrėžė, kad kiekviena institucija vertinas tas sritis, už kurias yra konkrečiai atsakinga: „Skrydis yra tikrai tik bendro vaizdo susidarymas, toliau važiuosime automobiliu. Taip gali arčiau privažiuoti, sustoti, tai yra detalesnis, tikslinis apžiūrėjimas, kadangi jau žiūri objektus. Taip pat būtina peržiūrėti popierinius dalykus. Galutinis rezultatas turi būti pažyma, kurioje aiškiai įvardijami nustatyti pažeidimai, nustatytos gairės, ką reikėtų daryti, kokių priemonių imtis ir rekomendacijos tiek savivaldybei, kaip tiesioginei valdžiai ir pasiūlymai kurti naujus teisės aktus, tikslinti esamus. Bus nustatyta bendra tendencija: kas darosi, ar tikrai tų pažeidimų tiek daug, kokio tipo tie pažeidimai ir vėliau bus detalizuoti pažeidimai ir kiekviena institucija turės atlikti savo namų darbus jau atskirai.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.