Viešosios įstaigos „Mes darom“ direktorė Roberta Ažukaitė BNS sakė tikinti, kad akcijoje dalyvauja panašiai tiek pat žmonių, kiek ir pernai - maždaug ketvirtis milijono. Ji pripažino, kad dalyvių skaičių gali lemti ir oro sąlygos, o šeštadienį jos ganėtinai palankios.

Akcija prasidėjo 10 valandą. Dauguma tvarkomų vietų buvo įprastos, nauji taškai sudaro maždaug penktadalį.

Akcijos dalyvių gretose - Premjeras Algirdas Butkevičius, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela ir kt.

A. Butkevičius: „Darom“ – tai pilietiškumą skatinanti akcija

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius kartu su žmona Janina, bičiuliais, Vyriausybės kanceliarijos darbuotojais ir sostinės Antakalnio mikrorajono gyventojais tvarkė aplinką Neries pakrantėje.

„Džiaugiuosi, jog prie akcijos „Darom“ prisijungia vis daugiau savanorių. „Darom“ – tai ne tik gamtą gražinanti, bet ir pilietiškumą skatinanti akcija. Ypač svarbu, kad aplinkosaugai neabejingi mokiniai ir įvairios jaunimo bei nevyriausybinės organizacijos, kurios ir šiandien mums padėjo tvarkytis“, – sako premjeras A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovas sako tikintis, kad ateityje apleistų gamtos kampelių tik mažės, o akcija „Darom“ išliks gražia bendruomenių, kaimynų ir draugų susitikimo tradicija.

Aplinkos viceministras: šiukšlintojų mažėja

Aplinkos viceministras, DAROM patrulis Linas Jonauskas teigė, kad kovoje su aplinkos teršėjais jau labai daug padaryta. Jis teigė, kad esant dabartinei tvarkai šiukšlintojų sparčiai mažėja.

„Prieš pusantrų metų įsteigta aplinkosauginė dispečerinė, kuriai per BPC trumpąjį numerį 112 galima pranešti apie aplinkosauginius pažeidimus, pasiteisino su kaupu. Žmonės noriai praneša ne tik apie brakonieriavimą, kertamą mišką, deginamą žolę, bet ir apie aplinkos teršimą nuotekomis, bei buitinėmis atliekomis. Jeigu žmonės dar aktyviau pranešinėtų apie šiukšlinimą, aplinkosaugininkai lengviau identifikuotų teršėjus ir Lietuva taptų švaresne. Žinoma, nelinkiu, kad DAROM akcija išnyktų, bet ši diena galėtų tapti žmogaus ir gamtos vienybės švente“, - teigė viceministras.

Be to, jis tikino, kad Aplinkos ministerija dės daug pastangų, kad kitais metais situacija būtų dar geresnė: „Bet kokiu atveju pažadu, kad kitų metų akcijos DAROM talkininkai surinks mažiau šiukšlių. Dėsiu visas pastangas, kad teršėjų būtų žymiai mažiau. Jei prevencija neveikia, turime gerus inspektorius ir dideles baudas.“

Vilniuje pasodintas ąžuolas

Tradicinės gamtos švarinimo akcijos „Darom“ dieną Vilniaus meras Remigijus Šimašius dalyvavo talkose ir tvarkė Neries pakrantes Antakalnyje, Gerovės parką Naujoje Vilnioje, Olimpiečių gatvėje prie Mindaugo tilto pasodino ąžuolą.

Devintą kartą rengiamoje akcijoje didelis dėmesys skiriamas oro taršos mažinimui. Šią dieną Vilnius gavo simbolinę žalią dovaną – bendrovė „Medeinės parkai“ padovanojo miestui 20 metų amžiaus ir 6 metrų aukščio ąžuolą, kurį kartu su miesto meru ir „Darom“ komanda pasodino Olimpiečių gatvėje prie Mindaugo tilto.

„Džiugu, kad „Darom“ suburia šeimas ir bendruomenes, verslo įmones ir įstaigas. Kaip vilnietis, kuris kartu su visais vaikšto ir mina dviratį tais pačiais takais, važinėja tomis pačiomis gatvėmis, kviečiu visus nelikti nuošaly nuo smagios ir naudingos iniciatyvos, ir dėkoju kiekvienam, kuris prisidėjo, kad mūsų gražus miestas taptų dar gražesnis ir švaresnis – Ačiū“, – dėkojo meras R. Šimašius.

Radiniai stebina

Kaip informuoja akcijos koordinatoriai, ypač įdomus radinys surastas Klaipėdoje. Šiame mieste narai iš Danės upės ištraukė „VW Golf“. O jame surastas ir gerai išsilaikęs šampano butelis.

Policijos pareigūnai informuoja, kad automobilis galėjo būti vogtas. Ir juo pasinaudoję asmenys galimai taip atsikratė nebereikalingos transporto priemonės.

Automobilis rastas šalia Pylimo gatvės šešto namo.

Akcijos organizatoriai teigė, kad surasta įvairiausių atliekų – nuo pačių smulkiausių iki stmbiagabaričių, tokių kaip padangos, buitinė technika, namų apyvokos daiktai, dviračiai, parduotuvių vežimėliai, unitazai.

Vis dėlto šiemet situacija geresnė. Organizatoriai sako, kad žmonės pradeda labiau rūpintis aplinka ir šiukšlina mažiau.

Kaunas taip pat sulaukė didelio tvarkdarių būrio

Šeštadienio rytmetį įvairios Kauno vietos sulaukė didelio tvarkdarių būrio. Tiesa, šį kartą miestą tvarkė ne komunalinių įmonių darbuotojai, o patys kauniečiai, išgirdę kvietimą prisidėti prie švaresnio miesto ir gražesnės Kauno aplinkos.

Keliose pavasarinės talkos vietose apsilankė ir miesto meras Visvaldas Matijošaitis, kuris ne tik įvertino kauniečių darbą, bet ir pats pridėjo ranką prie šiukšlių tvarkymo miesto viešose erdvėse. Jis mažuosius kauniečius pavaišino ir obuoliais, kad talka būtų produktyvesnė.

Daugiau skaitykite ČIA.

Susidūrė su problemomis

Organizatoriai pripažino, kad rengdamiesi akcijai susidūrė su nesklandumais - nėra iki galo aišku, ar trijose savivaldybėse bus priimamos nerūšiuotos atliekos.

„Yra sunkumas su trimis atliekų tvarkymo centrais, tai - Telšiai, Vilnius ir Marijampolė. Jie neišrūšiuotų atliekų nepriima, nes sistema yra pasikeitusi. Bet savivaldybės yra šių atliekų tvarkymo centrų steigėjos, tikimės, kad jie dialogą atras ir atliekos bus vietose, kuriose reikia, išrūšiuotos ir priimtos. Nes ta situacija, kai nevyriausybinė organizacija turi spręsti tokius dalykus su valstybinėmis institucijomis, vadinčiau, yra nesusipratimas“, - BNS sakė R. Ažukaitė.

Anot jos, Vilniaus mieste ir rajone, kur gyventojų skaičius didžiausias, nėra įtrauktos papildomos gyventojų pasiūlytos tvarkymo vietos motyvuojant papildomomis išlaidomis. Pavyzdžiui, Vilniuje tvarkomų taškų skaičius prilygsta Šiauliams, nors šiame mieste gyventojų bent penkiskart mažiau.

„Stengsimės kitais metais likviduoti šias problemas, bandyti glaudžiau tartis su savivaldybėmis. Bet atsižvelgiant į tai, kiek žmonių per „Darom“ akcijas ateina, kiek yra nemokamos darbo jėgos, tai, manau, savivaldybėse trūksta tiktai noro“, - sakė ji.

Savivaldybių atstovai tikina, kad visos akcijos metu surinktos šiukšlės bus išvežtos.

Didžiausią teritoriją Lietuvoje aptarnaujančio Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius Tomas Vaitkevicius patvirtino, kad centras nerūšiuotų atliekų negali priimti dėl Vyriausybės priimto nutarimo, kuris imtas taikyti šiemet. Pasak jo, didžioji dalis regioninių atliekų tvarkymo centrų spėjo įdiegti atliekų rūšiavimo linijas, tačiau Vilnius užtruko su darbais ir planuoja tokią liniją paleisti gegužės pradžioje.

„Žinau, kad Vilniaus miesto savivaldybė pasirūpino, kad tos atliekos, kurios bus surinktos „Darom“ metu, būtų pristatomos į įmonę, kuri užsiims tų atliekų rūšiavimu. Tai nėra mūsų nenoras prisidėti prie „Darom“ akcijos. Jei tiesiai šviesiai - nepritariu tokiam aplinkosaugininkų sprendimui, kuris, mano požiūriu, nėra adekvatus, bet turime labai aiškų apribojimą, kad nerūšiuotų atliekų negalime priimti“, - sakė jis.

Pasak T. Vaitkevičiaus, centras prisidės prie akcijos priimdamas stambiagabarites atliekas.

Vilniaus mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas patvirtino, kad atliekos bus išvežtos. Telšių rajono savivaldybės atstovai BNS informavo, kad šiukšlės bus perduotos rūšiavimui, tik, priešingai nei ankstesniais metais, už šią paslaugą savivaldybei teks sumokėti. Tą patį patvirtino Marijampolės vicemerė Irena Lunskienė.

R. Ažukaitė informavo, kad sekmadienį po akcijos Kaune vyks ir dar vienas renginys - Ąžuolyno bėgimas „Darom“ taurei laimėti.

Prie akcijos prisijungė aplinkosaugininkai

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) darbuotojai prisijungė prie akcijos „Darom“ ir rinko šiukšles. Akcijos metu buvo tvarkomos Kurtuvėnų regioniniame parke esančio Bijotės ežero pakrantės. Surinkta beveik 100 maišų šiukšlių, kelios dešimtys padangų ir įvairių stambegabaričių atliekų.

Šiaulių aplinkosaugininkai jau nekartą tvarkė Kurtuvėnų regioninį parką ir šį sykį pasirinko labiausiai užterštą atkarpą prie kelio Šiauliai – Kelmė. Daug šiukšlių surinkta prie automobilių stovėjimo aikštelės, tačiau ne ką mažiau rasta ir prie ežero. Rastos kelios vietos, kur šiukšlės tiesiog atvežtos maišais ir išverstos miške. Šiukšlių ir įvairios taros rasta ir vandenyje.

Tragiškas vaizdas talkininkus pasitiko ir paplūdimyje. Gausybė taros, sudaužytų butelių ir net sena sofa. Visos atliekos buvo surinktos sukrautos į maišus, o kas netilpo tiesiog į priekabą ir išvežtos į sąvartyną.

Pasak, daugiau nei dešimtmetį talkose dalyvaujančio, ŠRAAD gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Raimondo Šiukšterio padėtis po truputi gerėja ir šiukšlių krūvos mažėja. Šiemet buvo sutvarkyta daug didesnė teritorija nei pernai. Deja sąmoningumo žmonėms dar trūksta, jei į maišus sukrautos atliekos yra vežamos į mišką, o ne į atliekų surinkimo aikšteles, kur pinigų mokėti nereikia.

Už atliekų išmetimą, jeigu nepavojingomis atliekomis buvo užteršta aplinka administracinių teisės pažeidimų kodeksas (ATPK 51/3 str.) numato įspėjimą arbą baudą nuo 28 iki 4344 eurų Užtrešus aplinką pavojingomis atliekomis numatytos sankcijos nuo 86 iki 8688 eurų. Baudų dydžiai priklauso nuo į aplinką išmestų atliekų kiekių ir užterštos vietovės (pvz. rezervatai, draustiniai, nacionalinių ir regioninių parkų teritorijos, rekreacinės teritorijos). Kuo didesnis atliekų kiekis, tuo galima didesnė sankcija. Užteršus saugomas teritorijas bauda didėja. Taip pat gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą. Minimalus padarytos žalos aplinkos komponentams dydis išmetus į aplinką nepavojingas atliekas - 144 eurai, o pavojingąsias atliekas - 434 eurai.

Kiekvienas atvykęs į mišką ar paplūdimį pailsėti, privalo pasirūpinti ir aplinką palikti švarią, šiukšles išsivežti, jei nėra joms skirtų konteinerių. Aplinką 5 metrų spinduliu privalo pasirūpinti ir žvejai. Jie ne tik, kad negali šiukšlinti, bet privalo surinkti jau esančias šiukšles.

Aplinkos tvarkymo akcija „ Darom“ Lietuvoje kasmet organizuojama nuo 2008 metų. Pasaulinis judėjimas „Let‘s do it world“, kurio nariais drauge su kitų 111 valstybių atstovais yra ir akcijos „ Darom“ organizatoriai Lietuvoje, yra pripažintas Jungtinių Tautų Organizacijos.