Energijos suvartojimą sumažins ne mažiau kaip 30 proc.

Rokiškio, Kaišiadorių ir Pakruojo policijos komisariatai tapo ETPT modelio pilotiniais projektais, kurie turės įtakos tolimesniam centrinės valdžios viešųjų pastatų renovacijos procesui.

ETPT finansavimo modelis išsiskiria tuo, kad yra perkama energijos taupymo paslauga, o ne konkretūs rangos darbai. Konkurso būdu atrinkta ETPT įmonė turi garantuoti ilgalaikius energinius sutaupymus. Veiklos modelis sudaro sąlygas ETPT įgyvendinti inovatyvius energijos taupymo sprendimus ir užtikrinti darbų kokybę.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojo Donato Malaškevičiaus teigimu, visuose Lietuvos policijos komisariatuose yra jaučiamas didelis renovacijos poreikis, o Lietuvoje startuojantis ETPT modelis suteiks galimybę atlikti reikiamus darbus.

„Daugelis Lietuvos policijos komisariatų pastatų yra senos statybos, todėl jų nusidėvėjimas yra pakankamai didelis. Pavyzdžiui, pilotinių projektų Rokiškio, Pakruojo ir Kaišiadorių policijos komisariatų sienos yra praradusios šilumines savybes, o langai nesandarūs, todėl kasmet patiriami šilumos nuostoliai siekia 300 – 500 MWh.

Remiantis audito duomenimis nustatyta, kad pastatai neatitinka minimalių higienos normų ir kitų sklandžiam darbui užtikrinti būtinų reikalavimų. Pavyzdžiui, viename iš komisariatų kabinetų, lauke esant -2°C temperatūrai, jame šiluma tesiekė 14°C. Tokiomis sąlygomis dirbti yra sudėtinga. Panaši situacija yra visuose 3 komisariatuose”, - situaciją pristato generalinio komisaro pavaduotojas.

Pritaikius ETPT modelį, kiekvienas renovuotas komisariatas turės atitikti bent C energinio naudingumo klasę ir sumažinti energijos suvartojimą ne mažiau kaip 30 proc.

Po renovacijos bendras šilumos vidurkis patalpose turės siekti 18°C, temperatūra laiptinėse ir koridoriuose - 15°C, o kabinetuose - 20°C. Pastatuose bus atnaujintos ir optimizuotos šildymo, vėdinimo ir apšvietimo sistemos. Taip pat bus apšiltintos pastatų sienos, stogai, rūsiai, pakeisti langai ir durys.

Pirkimo analogų Lietuvoje nėra

Lengvatines paskolas centrinės valdžios viešųjų pastatų renovacijai iš Energijos efektyvumo fondo teikiančios Viešųjų investicijų plėtros agentūros (VIPA) generalinio direktoriaus Gvido Dargužo nuomone, renovacijos procesą galima skirstyti į dvi pagrindines dalis – planavimą ir renovavimo darbus.

„Šiuo metu policijos komisariatai yra atlikę energijos vartojimo auditus, parengę investicijų projektus, o VIPA patvirtino galimą finansavimą projektams. Kol kas analogo šiems pirkimams nėra. Jau prasidėjo energijos taupymo paslaugų pirkimo vykdymas skelbiamų derybų būdu. Potencialūs tiekėjai turi pateikti pasiūlymus, kaip pasiekti geriausius energinio efektyvumo rezultatus už santykinai mažiausią kainą. Sėkmingai įvykus pirkimams šiais metais bus pasirašomos energijos taupymo paslaugų sutartys ir prasidės renovacijos darbai“, - sako jis.

G. Dargužo teigimu, komisariatų renovavimo darbai bus atlikti per metus, tačiau sutartys galios 20 metų.

„Komisariatų pirkimo dokumentuose numatyta atlikti darbus per 12 mėn. nuo ETPT paslaugų sutarties pasirašymo. Taigi, jei visos sutartys bus pasirašytos sėkmingai, darbai turėtų būti baigti 2017 m. vasarą. Tačiau sutarčių trukmė yra 20 metų. Šiuo laikotarpiu ETPT įmonės, investavusios į komisariatų sutaupymus, užtikrins šių pastatų energinį efektyvumą ir jų priežiūrą kasmet garantuodamos pasiūlytą energijos sutaupymą visą sutarties laikotarpį”, - pasakoja VIPA gen. direktorius.

Energijos taupymo paslaugų teikėjo modelis bus taikomas modernizuojant ir renovuojant centrinės valdžios viešuosius administracinės, mokslo, kultūros, gydymo, sporto ir kitos paskirties pastatus.

2014-2020 m. laikotarpiui Energijos efektyvumo fonde centrinės valdžios viešųjų pastatų atnaujinimui skirta virš 65 mln. eurų.