VTPSI darbuotojus prie vartų pasitiko kamufliažine apranga vilkintys apsaugos darbuotojai. Iš pradžių jie patikrino inspektorių automobilius ir įleido juos į teritoriją.

Į patikrinimą Trakuose kartu su VTPSI pareigūnais atvyko ir GRYNAS.lt žurnalistai, tačiau jie į teritoriją buvo neįleisti, todėl patikrinimą fiksavo iš kitos tvoros pusės. Paskui žurnalistus, kurie buvo ne privačioje teritorijoje, nuolatos riedžiu važinėjo ir stebėjo, ką jie fotografuoja, apsaugos darbuotojas. Jis žurnalistų iš akių nepaleido nė minutei.

Rado statinių ir po žeme

Inspektoriai teritorijoje konstatavo faktines aplinkybes: apžiūrėjo statinius, juos suskaičiavo bei išmatavo. Dabar bus atliekama kita patikros dalis – tikrinama dokumentacija ir aiškinamasi, ar statiniai yra legalūs. Patikrinimas truko apie 2 valandas.

Apie atliktą patikrinimą po jo GRYNAS.lt kalbėjo VTPSI Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vyriausiasis specialistas Vigantas Piragis.

„Mes tikai užfiksavome pastatus, kurie ten yra, o dabar sėsime ir nagrinėsime dokumentaciją. Sunku dabar pasakyti, kiek ten pastatų yra, ten visokių tų pastatų pilna, net skaičiaus dabar negaliu pasakyti. Vieną rūsį požeminį suradome. Mes tikriname visų statinių teisėtumą. Jokių kliūčių apžiūrėti pastatus teritorijoje nebuvo“, - kalbėjo V. Piragis.

Išduoti 6 statybos leidimai

Pasak Trakų rajono savivaldybės vyriausiojo architekto Povilo Montvilos, šioje didžiulėje teritorijoje yra išduoti 6 statybą leidžiantys dokumentai.

Šie statybos leidimai yra išduoti nuo 2003 iki 2011 metų.

Pasak P. Montvilos, J. Borisovui ir I. Borisovai išduoti šeši statybos leidimai: ūkinis pastatas, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, 2003-05-14; gyvenamasis namas, pagalbinis pastatas - I eilės statyba, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, 2003-10-29; pagalbinis pastatas, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, I. Borisova, 2006-06-30; pagalbinio pastato statyba Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, I. Borisova, 2009-12-30; pagalbinio pastato statyba, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, I. Borisova, 2011-02-08; prieplaukos įrengimas, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, 2011-07-12.

Tačiau, kai GRYNAS.lt žurnalistai prieš kiek laiko pakilo virš sklypo su dronu ir publikavo nuotraukas bei filmuotą medžiagą, kuriose matoma, jog statinių yra žymiai daugiau, VTPSI pradėjo patikrą. Dabar, pasak inspektorių, sunku ir suskaičiuoti, kiek tiksliai statinių yra sklype.

Kaimynai: J. Borisovas čia įsikūręs jau 20 metų

Nuvykę į vietą GRYNAS.lt žurnalistai pasikalbėjo su šalia esančiose sodybose gyvenančiais kaimynais. Jie iš karto nedvejodami pasakė, kam priklauso teritorija šalimais. Žmonės sakė, kad tai J. Borisovo tvirtovė, nors formaliai šiuo metu ją valdo jau kiti asmenys.

„Labai seniai jis jau čia gyvena, apie 20 metų. Tiksliai nežinau, bet man atrodo, kad ir dabar jis čia yra. Ten pas jį patekti negalima. Teritorija labai didelė - du ežerai, miškas. Tai mes ir negirdime nieko, kas ten pas jį vyksta: nei muzikos ar koncertų, nei šaudymų“, - pasakojo kaimynas.

Kitas kaimynas teigė, kad J. Borisovas mėgsta pasivažinėti motociklu: „Aš čia gyvenu visą savo gyvenimą. Ir tikrai jau daug metų Borisovas čia valdo. Šiaip aš jo nemačiau, tik per televizorių, bet mėgsta čia motociklu pasivažinėti. Tiesa, labai ramu viskas aplinkui, nieko nesigirdi, bet apsauga viską saugo, patekti ten neįmanoma. Bet šiaip nebaisu čia gyventi, aš ten nelendu.“

Neteisėtai apsitvėrė du ežerus ir mišką

Į aptvertą 150 hektarų teritoriją Trakų rajone patenka du ežerai ir miškas, nors pagal įstatymą draudžiama aptverti ir privačius miškus, taip pat ežerų pakrantės turi būti prieinamos žmonėms, Trakų rajono savivaldybė 2009 metais leido aptverti teritoriją, nes joje turėjo būti laikomi laukiniai žvėrys.

Vis dėlto jokių laukinių žvėrių ten nebuvo laikoma ir nei aplinkosaugininkai, nei Aplinkos apsaugos agentūra nebuvo išdavusi leidimo laikyti laukinius žvėris, kuris yra privalomas. Taigi du ežerai ir miškas yra aptverti neteisėtai.

Valstybinė miškų tarnyba turi kreiptis į Trakų rajono savivaldybę dėl leidimo aptverti teritoriją panaikinimo. Be to, Valstybinė miškų tarnyba šioje teritorijoje rado ir kitų pažeidimų.

Vis dėlto antradienį paaiškėjo, kad Valstybinė miškų tarnyba dar nieko nepadarė, kad neteisėtai aptvertas miškas vėl būtų prieinamas žmonėms. Kaip teigė Aplinkos ministerija, būtent ši tarnyba privalėjo kreiptis į Trakų savivaldybę prašydama naikinti išduotą leidimą tvorai. Tačiau ji to nepadarė.

Tai sužinojęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas antradienį pasikvietė šios institucijos vadovą Paulių Zolubą, kad šis paaiškintų, kodėl niekas nepadaryta.

Vėliau iš vadovo J. Jonauskas informavo sužinojęs, kad Valstybinė miškų tarnyba kaip tik antradienį esą turėjo kreiptis į Trakų savivaldybę. Taip pat viceministras aiškinasi, ar savivaldybės administracijos direktoriui negali būti taikoma atsakomybė už neteisėtai išduotą leidimą.

Galiausiai L. Jonauskas sakė, kad paragintas P. Zolubas teigė, kad vis dėlto dar antradienį raštas bus parengtas ir išsiųstas Trakų savivaldybei.

Atsisako komentuoti

Iš pradžių turtą Takų rajone valdė J. Borisovas ir jo žmona I. Borisova. O rusų verslininkas net neslėpė, kad ištaiginga vietinių vadinama „valstybė valstybėje" priklauso jam. 2009 metais ten prabangioje puotoje buvo švenčiamas jo dukters gimtadienis.

Tačiau dabar turtas priklauso įmonei „Geovika“. Vis dėlto yra manančių, kad buvęs verslininko turtas iš jo rankų niekur nedingo. „Geovika“ buvo įkurta 2012 metų pradžioje, jai vadovauti pradėjo J. Borisovo patikėtinė, jo įmonės „Avia Baltika“ Teisės departamento direktorė Jūratė Vainikonienė. Ji įmonę valdo iki šiol.

Registrų centro duomenimis, nuo 2014 metų įmonė „Geovika“ turi Nyderlanduose registruotą vienintelį akcininką, labai mažą bendrovę „Dovecote Investments BV“, kuri pagal užsienio portaluose skelbiamą informaciją, turi mažiau nei 10 darbuotojų bei vieną akcininką. 2013 metais vienintelis įmonės UAB „Geovika“ akcininkas buvo J. Borisovas.

„Geovika“ vadovė J. Vainikonienė GRYNAS.lt nepanoro komentuoti VTPSI patikrinimo teritorijoje aplinkybių.

„Ačiū jums labai už skambutį, bet aš jokios informacijos jums neteikiu. Aš jums tai jau buvau sakiusi“, - lakoniškai kalbėjo J. Vainikonienė.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.