Keli visuomenininkai Vilniaus savivaldybės atstovams pirmadienį įteikė kastuvus su užrašu „S.O.S.“. Protesto akciją surengę vilniečiai teigia, kad 2013-aisiais svarstant gatvės tiesimą tuometiniai miesto vadovai davė pažadą medžius atsodinti, tačiau įsipareigojimas nėra įgyvendinamas. Žalieji taip pat piktinasi savivaldybės bei Vyriausybės veiksmais leidžiant iškirsti mišką saugomoje teritorijoje.

„Šiandien problema jau yra nebe kertami miškai, bet yra prasilenkimas su teise, nes pats projektas ėjo šiek tiek statant vežimą prieš arklį. Pavyzdžiui, buvo momentas, kuomet pradėtas rengti detalusis planas, nors tuo metu Miškų įstatymas draudė bet kokių kelių tiesimą, nesusijusių su regioninio parko veikla. Kitas atvejis buvo tas, kad išimtas miškas iš Miškų registro, nuspręsta jį iškirsti, visiškai atbuline data Vyriausybei priėmus nutarimą dėl savivaldybės sprendimo. Mums yra skaudžiausia, kad teisiniai barjerai nebegalioja, net ir draustinių miškai gali būti neapsaugoti siekiant nutiesti kelius“, - BNS sakė susivienijimo zali.lt atstovė Virginija Vingrienė.

Ji tikina, kad tiesiant gatvę iš medžiai bus iškirsti iš viso 3 hektarų teritorijoje - darbai esą pradėti viešai neįspėjus, prieš pat Velykas.

Kaip BNS informavo protestuotojus savivaldybėje pasitikęs Vilniaus mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, nauja Santaros gatvė reikalinga Santariškių klinikoms - jis leistų pagerinti susisiekimą ir pacientus į klinikas gabenantiems medikams išvengti spūsčių Santariškių gatvėje.

Tačiau V.Vingrienė sako, kad kelias nutiesus šią atkarpą netgi pailgės.

„Mes sakome, kad neturėtų ateityje taip būti ir šis miškas turėtų būti atsodintas. Juo labiau, kad miškų kirtimo taisyklės įpareigoja iškirstą draustinių mišką atsodinti trigubai didesniu plotu. Tad šiandien ir priminėme tiek merui, tiek Regioninio parko direktoriui, tiek Santariškių medicinos įstaigų asociacijai, kad reikėtų tesėti duotus pažadus“, - sakė ji.

A.Zubriakovas tvirtino perdavęs mero pažadą atsodinti iškirstus medžius kitose Vilniaus vietose.

„Vilniuje vidutiniškai per metus iškertama 1000 medžių. Perdaviau mero pažadą, kad savivaldybė atsodins per metus lygiai tiek pat medžių, kiek yra iškirsta, ir net daugiau. Tai galioja ir Santaros gatvei“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)