Susisiekimo viceministro pasiūlymas suglumino

GRYNAS.lt rašė, kad skandalingoji Vijūnėlės dvaro istorija politikų ir ministerijų darbuotojų panašu, kad nepamokė. Lyg jos būtų maža, Vyriausybės nutarimu vėl buvo norima sukurti vienam asmeniui itin palankią situaciją, kuri galbūt leistų Pajūrio regioniniame parke pastatyti visą gyvenamųjų namų gyvenvietę, vertą net 50 milijonų eurų. Tiesa, prieš tai reiktų perbraižyti valstybinio parko ribas.

GRYNAS.lt turimi dokumentai rodo, kad Susisiekimo ministerija į Aplinkos ministeriją kreipėsi šių metų kovą. Susisiekimo viceministro A. Žvaliausko pasirašytas pasiūlymas Aplinkos ministerijai skambėjo taip: „Susisiekimo ministerija pagal kompetenciją išnagrinėjo jūsų pateiktą derinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo projektą ir siūlo: VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija rengia perspektyvinius jūrų uosto plėtros planus, dėl kurių sprendinių įgyvendinimo gali tekti dalies I Melnragės gyventojų valdomą turtą paimti visuomenės poreikiams. Įvertindami tai, siūlome tvirtinant Ribų planą išplėsti parko gyvenamojo prioriteto zoną, numatant galimybę joje ateityje suformuoti žemės sklypus, kurie bus panaudoti atlyginti I Melnragės gyventojams už paimtą visuomenės poreikiams žemę.“

GRYNAS.lt tyrimas atskleidė, kad gyvenamosios zonos išplėtimas Pajūrio regioniniame parke būtų labai naudingas buvusiam Zigmanto Balčyčio patarėjui, VMI vadovo pavaduotojui Sauliui Trečekauskui. Jo šeima Karklėje, Pajūrio regioniniame parke jau turi du sklypus. Jeigu gyvenamoji zona būtų išplėsta būtent po jo sklypais, jis parke galėtų statyti visą gyvenamųjų namų gyvenvietę, vertą maždaug 50 milijonų eurų.

Vėliau paaiškėjo, kad šį pasiūlymą sugalvojo ne Susisiekimo ministerija, o paties Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Ir nors vėliau uostas teigė, kad Melnragės gyventojų iškeldinimas yra tik viena iš alternatyvų ir dar nėra aišku ar tai įvyks, Vyriausybės nutarimą išplėsti parke gyvaujamąją zoną uostas skatino keisti jau dabar.

GRYNAS.lt šaltinių teigimu, antradienį jau paruoštas Aplinkos ministerijos atsakymas Susisiekimo ministerijai, kuriame atmetamas pasiūlymas išplėsti Pajūrio regioniniame parke gyvenamojo prioriteto zoną tam, kad ateityje ten galėtų būti perkeliami dėl uosto plėtros iškeldinti gyventojai.

GRYNAS.lt šaltinių teigimu, po redakcijos tyrimo, šis Susisiekimo ministerijos pasiūlymas sulaukė ir Prezidentūros susidomėjimo.

Sulaukė Prezidentūros dėmesio

Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras GRYNAS.lt patvirtino, kad yra parengtas atsakymas Susisiekimo ministerijai ir jos viceministro pasiūlymas parke plėsti gyvenamąją zoną yra atmestas.

„Taip, jau paruoštas atsakymas. Kadangi ten pasiūlymas truputėli prasilenkia su logika ir įstatymais, aišku, kad jį atmetam. Parko steigimo tikslas buvo, kad toje gamtos oazėje, pajūryje, kurio šiaip Lietuva turi mažai, būtų apribota Klaipėdos ir Palangos plėtra. Šioje vietoje pasiūlymas miesto būstus perkelti į parką yra precedento neturintis atvejis. Nežinau, iš kur jis gimė. Man jis su logika nesusijęs ir net sunku patikėti, kad Susisiekimo ministerija tokį užklausimą siunčia“, - kalbėjo V. Bezaras.

Jis taip pat patvirtino, kad Aplinkos ministerija dėl keisto pasiūlymo sulaukė susidomėjimo ir iš Prezidentūros: „Taip, klausinėjo. Straipsnis, jūsų išpublikuotas, sukėlė daug ažiotažo, kad skandalas gali būti daug didesnis nei Vijūnėlės. Tai skandalo, matyt, nei viena institucija nenori. Tai sulaukėme klausimų iš Prezidentūros. Man pačiam buvo keista, čia gi yra raštas Susisiekimo ministerijos - ne šiaip kaip pasiūlymas, bet raštas atsižvelgiant į informacinėje sistemoje patalpintą Pajūrio regioninio parko tvarkymo planą. Tai jie išreiškė nuomonę dėl tvarkymo plano ir mano, kad tvarkymo plane dar reikia numatyti ir kažkokias zonas gyvenamąsias, kai valstybinės žemės, kurioje galima būtų statyti, parke nėra. Tai prasilenkia su logika.“

Viešuose svarstymuose tokio pasiūlymo neišgirdo

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) Planavimo ir kadastro skyriaus vedėja Vitalija Valantiejienė GRYNAS.lt teigė, kad toks pasiūlymas yra tiesiog utopinis ir taip pat pritarė jo atmetimui.

„Į saugomą teritoriją perkelti sklypus – čia kažkoks utopinis buvo Susisiekimo ministerijos noras. Tikrai saugomų teritorijų sąskaita kažkokie kompensavimai vienareikšmiškai neturi būti ir nebus daromi. Čia kažkoks labai keistas Susisiekimo ministerijos raštas. Be to, žiūrint procedūriškai, mūsų ribų ir zonų ribų planas yra jau apsvarstytas ir tokie pakeitimai nebus daromi“, - kalbėjo V. Valantiejienė.

Pasak pašnekovės, per viešus svarstymus kažkodėl toks pasiūlymas nebuvo pateiktas: „Bus išsiųstas toks atsakymas Susisiekimo ministerijai. Buvo mūsų gana ilgai vieši svarstymai, net du vieši svarstymai pajūryje, dalyvavo visi suinteresuoti asmenys, tokio siūlymo planavimo proceso metu iš niekur nebuvom girdėję ir staiga jis atsiranda dabar, kai viskas apsvarstyta, suderinta ir mes negalim nieko keisti. Mes tikrai to nepalaikome, mūsų yra toks atsakymas ir pakartotinai prašysime derinti Vyriausybės nutarimą.“

Susisiekimo ministerijos siūlymas Aplinkos ministerijai