Tikrai ir šiais metais pavasaris trypčioja vietoje. Keletą dienelių atšyla, tai vėl niaukiasi. O mums visiems norisi pavasario, nes kalendorinio pavasario laikas jau prasidėjo. Norisi pirmųjų pranašų snieguolių, žibučių. Kol kas jų nėra, bet gamta vis tiek vilioja….

Mintimis noriu grįžti ten, kur neseniai minėjome Žemės dieną – į Kejėnus. Visuomet smagu Kejėnų archeologiniame komplekse. Smagu, nes atiduota daug meilės, savęs. Prieš penkerius metus braidėme miške ieškodami piliakalnio, kapų…Tuomet aš dirbau Raseinių r. savivaldybėje vyr. specialiste kultūros vertybių apsaugai. Atsirado bendraminčių - Milašaičių kaimo bendruomenės pirmininkas Romanas Daujotas ir Palukščio dvaro savininkas Romas Rudžinskas.

Entuziastingai surastus objektus tvarkėme, organizavome talkas. Miškas vis šviesėjo, apčiuopiami pasidarė pilkapiai, išryškėjo didingas piliakalnis. Talkose dalyvavo Raseinių urėdijos specialistai, aplinkinių kaimų žmonės. Ypač džiaugėmės girininko Vytauto Bulotos teikiama pagalba. Visuomet talkino ir Dubysos regioninio parko direkcijos specialistai. Už atliktus darbus buvo gautas Respublikinis KPD apdovanojimas. Pradėjome organizuoti renginius: pavasario ir rudens lygiadienių, Baltų vienybės dienos paminėjimus.

Noriai čia rinkosi rajono ir aplinkinių rajonų gyventojai, svečiai iš Kauno, Vilniaus, Šiaulių ir kt. Kaimų bendruomenės čia veždavo savo svečius. Sutvarkytas gamtos kampelis traukė visus. Besilankančių renginiuose ratas plėtėsi…

Tik šiais metais patiems buvo nejauku ir gėda: per priešpilį nuo piliakalnio šlaitų juodavo gilios provežos. Kad ir kaip stengėsi Milašaičių kaimo bendruomenės vyrai (susirinkę keletą dienų iki renginio) panaikinti padarytas Žemei ir Gamtai žaizdas, jų paslėpti nepavyko. Keturratininkai, pasimėgavę pasivažinėjimu po piliakalnį, sužalojo Žemės kūną, padarė žalos gamtai. Apgailėtinos pramogos. Mums tikrai buvo dėl jų gėda.

Klausimas, kodėl mes tokie? Kodėl nėra nieko švento? Žaloti gamtą, važinėti kapais, griauti tai, ką kiti puoselėjo eilę metų…

Ieškomi Kejėnų archeologijos komplekso niokotojai

GRYNAS.lt gavo informacijos, kad Dubysos regioninio parko direkcija kreipėsi į Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Raseinių rajono komisariatą dėl Kejėnų archeologijos komplekso Raseinių r., Ariogalos sen., Kejėnų k., niokojimo, kaip spėjama, keturračiais motociklais.

Parko direktorius su aplinkinių kaimų bendruomenių pirmininkais aptarė situaciją bei neigiamas pasekmes.

Kviečiama visus neabejingus raseiniškius bendradarbiauti su parko direkcija, policija, dalintis informacija ir padėti išaiškinti pažeidėjus.

Archeologinis Kejėnų kompleksas patenka į parko Betygalos kraštovaizdžio draustinį. Kompleksą sudaro piliakalnis, pilkapynas ir kapinynas.

Pažeidėjai už Nekilnojamųjų kultūros vertybių, saugomų teritorijų režimo pažeidimus yra traukiami administracinėn atsakomybėn, taip pat jie privalo atlyginti gamtai padarytą žalą ir įpareigojami atkurti iki pažeidimo buvusią saugomo objekto būklę.

Taip pat tyrimą pradėjo ir Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius.