Į konteinerines aikšteles mesti atliekas galės tik gyventojai, turintys specialias įėjimo korteles arba raktus. Pertvarkius atliekų tvarkymo sistemą, galėtų keistis ir apmokėjimo tvarka, nes bus tiksliai žinomi išvežamų atliekų kiekiai.

„Jeigu jau pamatuosim atliekų kiekį, pagal kurį bus mokama rinkliava, tai norint mažiau mokėti, reikia geriau rūšiuoti, reikia turėti paprastą ir patogų rūšiavimą. Mes norime padaryti pertvarką, kad rūšiavimo patalpos būtų uždaros, kuo arčiau gyvenamųjų namų ir bendruomenių“, – aiškina Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

„Kadangi yra numatomos lėšos, galvojame, kaip jas galėtume įsisavinti. Kokiose vietose numatyti naujo tipo aikšteles, kurios būtų labiau higieniškos, estetiškos, pusiau požeminės ir požeminės. Taip pat, kad iki jų sunkiau patektų gyvūnai ir benamiai asmenys, kad jas būtų patogiau surinkti ir išvežti. Šiuo metu yra parengta schema“, – sako Alytaus meras Vytautas Grigaravičius.

Naujos požeminės ir antžeminės atliekų surinkimo aikštelės bus įrengtos ir kituose regiono miestuose – iš viso jų planuojama 450.

Iš septynių regiono savivaldybių daugiausia išloš Birštono kurortas. Čia visos aikštelės bus požeminės, tam planuojama skirti apie pusę milijono eurų.

„Tikrai nebūtume turėję tokių lėšų, nes vienos aikštelės įrengimas preliminariai kainuotų apie 20 tūkst. eurų, o mes planuojame tokių aikštelių turėti apie 20. Gavus lėšų būtų pastatyti konteineriai maisto atliekoms, o kai kuriose vietose būtų ir tekstilės atliekų konteineriai“, – sako Birštono merė Nijolė Dirginčienė.

Regione planuojama įdiegti dar vieną naujovę – šalia regioninio sąvartyno, atliekų tvarkymo technologijų parke, bus įrengtas naudotų daiktų centras.

„Daiktai, kurie yra tinkami naudoti, bus surenkami ir vežami į mainų punktą, kuriame jie bus remontuojami, tvarkomi, eksponuojami ir parduodami arba išdalijami tiems, kam jų reikia, kas jų nori. Tokia prievolė yra nustatyta ministro patvirtinta taisykle, pagal tai pertvarkysime ir aikšteles regione“, – aiškina A. Reipas.

Alytaus regiono plėtros taryba pritarė atliekų tvarkymo centro investiciniams infrastruktūros plėtros projektams, iš ES fondų tikimasi gauti apie 6 mln. eurų.