Šiuo metu juridinio asmens, kaip ūkinės veiklos subjekto, pareigų vykdymo užtikrinimas vyko vien per šio juridinio asmens vardu veikiančių fizinių asmenų administracinės atsakomybės taikymą. Pažymėtina, kad juridinių asmenų atsakomybės klausimas buvo ne kartą keliamas Europos Sąjungos teisės aktų perkėlimo ir įgyvendinimo kontekste, teigiama pranešime Seime.

Pagrindinis svarstomų įstatymų projektų tikslas yra sumažinti juridinių asmenų daromų pažeidimų (t.y. pažeidimų, kuriuos padaro juridinio asmens vardu veikiantys asmenys) skaičių, užtikrinti efektyvių, proporcingų ir atgrasančių sankcijų taikymą juridiniams asmenims. Tikimasi, kad nustačius juridinių asmenų atsakomybę bus efektyviau įgyvendinamas atsakomybės neišvengiamumo principas, griežtės atsakomybė už įmonės sistemingai daromus pažeidimus. Turint galimybę atsakomybėn traukti juridinį asmenį, toks juridinis asmuo bus baudžiamas ir už pakartotinai padarytą teisės pažeidimą.

Visiems įstatymų projektams komitete buvo pritarta bendru sutarimu, patobulinus juos pagal Seimo kanceliarijos teisės departamento pastabas.