Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai, pasitelkdami į pagalbą neetatinius aplinkos apsaugos inspektorius, policijos pareigūnus, saugomų teritorijų direkcijų specialistus bei Medžiotojų žvejų draugijos rajonų skyrių žvejus, vykdys sustiprintą žuvų išteklių apsaugos kontrolę, ypatingą dėmesį skirdami lydekų apsaugai.

Iki balandžio 20 dienos bus organizuojami sistemingi reidai prie vandens telkinių, bus nuolat stebimos pagrindinės lydekų nerštavietės, prie jų įrengiamos stebėjimo kameros bei naudojamos kitos pažeidimų išaiškinimo priemonės.

Pirmasis Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos reidas jau davė rezultatų. Rokiškio rajone, Nemunėlio upėje, ties Paliepių kaimu sulaikytas brakonierius, kuris su nenustatytu asmeniu neteisėtai žvejojo draudžiamu būdu, naudodamas statomą tinklą. Kadangi pilietis G. K. buvo labai solidarus pabėgusiam savo sėbrui, tai ir 631 eurų ieškinį už neteisėtai sužvejotas 4 lydekas teks atlyginti jam vienam. Be ieškinio dar laukia ir administracinė bauda, kurios dydis yra nuo 115 iki 289 eurų. Atsisveikinant su Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais teko išsiskirti ir su statomu tinklu, ir su bridkelnėm.

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia gaudyti lydekas iki balandžio 20 d. Aplinkosaugininkai primena, kad lydekų gaudymas draudimo laikotarpiu naudojant mėgėjiškos žūklės įrankius užtraukia baudą iki 57 eurų, o pažeidimas, padarytas naudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu, užtraukia iki 289 eurų baudą su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių konfiskavimu. Be to, pažeidėjams už neteisėtai sugautą vieną lydeką teks atlyginti 157,91 eurų ieškinį už gamtai padarytą žalą.

Aplinkosaugininkai kviečia piliečius būti neabejingais ir apie pastebėtus gyvosios gamtos išteklių naudojimo pažeidimus informuoti Bendruoju pagalbos centro numeriu 112. Apie pastebėtus brakonieriavimo atvejus taip pat galima kreiptis ir į Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekciją telefonu: +370 45 508962.