Pavasarį pasitaiko atvejų, kai žmonės, radę gamtoje paukščių ar žvėrių jauniklius, jautriai reaguodami, nutaria jais pasirūpinti, parsinešdami juos namo. Taip nusižengiama ne tik Lietuvos Respublikos įstatymams, bet ir gamtai. Imti gyvūnus iš gamtos ir nešti į namus draudžiama.

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo pranešimą apie nelaisvėje laikomą stirnos patiną. Pareigūnai nuvykę į N. M. sodybą Bogušiškių k., Alytaus r., pamatė aptvertą teritoriją, kurioje vaikščiojo trejų metų stirnos patinas. Sodybos savininkė papasakojo, kad sužeistą mažą stirniuką paėmė iš laisvės, išgydė, o vėliau jį laikė aptvare. Lietuvos Respublikos laukinės gyvūnijos įstatymas sako, kad laukinius gyvūnus be atskiro leidimo laikyti nelaisvėje galima tik globos ir gydymo tikslais vadovaujantis Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymu. Toliau įstatyme rašoma, jog išgijusius gyvūnus privaloma grąžinti į natūralias buveines, o jeigu tikėtina, kad laisvėje gyvūnas neišgyvens, jis turi būti perkeltas į aptvarą ar voljerą, įrengtą pagal laukinių gyvūnų naudojimo taisykles, turint leidimą laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus.

Minėto leidimo savininkė neturėjo, todėl gyvūną pareigūnai paėmė. Privatus veterinarijos gydytojas Ramutis Matulevičius gyvūną užmigdė, kad būtų galima gyvūną saugiai transportuoti į Punios šile, Alytaus rajone, įrengtą aptvarą. Čia gyvūnas gyvens, kol adaptuosis prie natūralios gamtos, o vėliau bus paleistas į laisvę.

N. M. džiaugėsi, kad daugiau gyvūnu nereikės rūpintis, jo maitinti. Laukinių gyvūnų laikymas reikalauja daug pastangų ir žinių. Suaugusio gyvūno adaptacija prie natūralios gamtos sudėtinga, o gyvenimas šalia žmonių tampa grėsme tiek gyvūnui, tiek žmogui.

Tikros nuolatinės globos, rūpinimosi ar gydymo reikia tik sužeistiems, tikrai be tėvų likusiems jaunikliams. Apie tokius rastus ir globos reikalaujančius gyvūnus reikėtų skubiai pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai telefonais 8 686 44 828, 8 655 70058, el. paštas gga@animal.lt.