R. Malinauskas kvietė Druskininkuose padaryti reviziją

Antradienį Kauno apygardos prokuratūrai paskelbus, kad tyrimas dėl galimo poveikio valstybės politikui ar jam prilygintinam valstybės tarnautojui nutrauktas, išslaptinta ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo pagarsinta vykusiame Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje.

Meras R. Malinauskas užsimena turįs „labai didelį prašymą”, ir lyg tarp kitko teiraujasi, „tai kada, minister, link Druskininkų, kokią reviziją padaryt?”

Mero siūlymas ministrui pasirodo viliojantis. „Visai būtų faina, nes čia užknisa protą. Pas tave nors užsimiršti valandai kitai”, - gatvės žargonui prilygstančia kalba guodžiasi R. Malinauskui aplinkos ministras K. Trečiokas.

Vėliau pakeisti Vyriausybės nutarimą R. Malinauso įtikintas ministras pažada duoti komandą: „Gerai, tuoj kancleriui duosiu zadanijie”.

Trečiadienį K. Trečiokas apie visa tai prabilo viešai.

K. Trečiokas: noriu, kad mane atstatydintų

Jis konferencijoje visų pirma teigė neketinantis atsistatydinti. „Labai tiktų žinia, kad aš atsistatydinu. Deja, kad ir kas norėtų, šito malonumo sau leisti negaliu“, - teigė K. Trečiokas.

„Manau, kad nieko naujo nepasakysiu. Tai nėra skandalas. Skandalas būtų, jei kažkas būtų atskleista neteisėto. Tai gerai organizuota viešųjų ryšių akcija. Aplinkos ministras kaip pakelės akmenėlis, kurį lengviausia paspirti. Tikslas – Vyriausybė, premjeras. Žurnalistai visada viską sužino pirmi“, - tęsė ministras.

Jo nuomone, staiga priimtas Vyriausybės nutarimas nėra joks skandalas.

„Grįžtant prie Vyriausybės nutarimo, kad jis nėra skandalingas, pasakė kelios institucijos: STT nubraukė tyrimą, Kauno apygardos prokuratūra, nematydama nusikaltimo sudėties, nutraukė tyrimą, tai irgi sužinojau tik iš žiniasklaidos", - tikino K. Trečiokas.

Be to, jis pridėjo, kad dėl bylos konsultavosi ir su STT vadovu. „Aš apie tokio tipo pokalbius konsultavausi su STT vadovu. Gyvename kaimynystėje, arbatą gėrėme kelis kartus ir man ne kartą pasakė, kad pokalbiai lieka pokalbiais, svarbu, ar ėmiausi tam tikrų veiksmų. O jokių veiksmų, kad kažką pakreipti, aš nesiėmiau", - kalbėjo aplinkos ministras.

Paklaustas, ar nemano, kad gatvės žargonas netinka ministrui, K. Trečiokas teigė to nė kiek nesureikšminantis.

„Minėjau, kad žmonės juokauja, panaudoja vieną kitą anekdotą, šiuo atveju irgi taip buvo. Darbas ministerijoje iš tiesų yra labai įtemptas, gyvenu Telšiuose ir džiaugiuosi, kad galiu išvažiuoti į mišką ir pailsėti. Nematau čia nieko blogo“, - teigė ministras.

Galiausiai ministras pakartojo, kad pats posto nepaliks. Jis nori, kad būtų atstatydintas: „Atsistatydinimui reikia priežasčių. Didelių klaidų nesu padaręs, dėl kurių turėčiau atsiprašinėti, o atsistatydinimui reikia klaidos, o opozicija bando kelti šumą. Nesiruošiu atsistatydinti, noriu, kad Lietuva žinotų, kas nori sąžiningą ministrą atstatydinti. Esu skiepytas ir turiu imunitetą, mano tėvas 10 metų nekaltai lageriuose išbuvo. (…) Noriu, kad mane atstatydintų.“

K. Trečiokui Prezidentūra dirbti netrukdo

Nors K. Trečiokas piktinosi paviešintais STT įrašytais pokalbiais, bet į teisėsaugą dėl to žadėjo nesikreipti. „Svarsčiau tokią galimybę ir tariausi su kitais. Tai yra bergždžias reikalas, bet pats išviešinimas yra neteisėtas. Jeigu tyrimas nutrauktas, medžiaga turi būti sunaikinama, paklauskit teisininkų“, - konferencijoje kalbėjo ministras.

Spaudos konferencijoje žodžio paprašęs, nors dalyvauti joje ir neturėjęs Seimo narys Petras Gražulis, teigė, kad trečiadienį „Tvarkos ir Teisingumo“ partija rengs piketą ir prašys prokuroro atsistatydinimo.

Tačiau K. Trečiokas, išgirdęs apie tokius bendrapartiečio veiksmus, iš pradžių susiraukė, o po to ėmė šypsotis. „Petrai, norėjau šios konferencijos, kad pasakyti tam tikrus dalykus, norėčiau pasakyti, kad nemanau, kad tokios akcijos gali būti rezultatyvios. Buvo nuskambėję daug griežtų žodžių prezidentės atžvilgiu. Man kaip ministrui, ši institucija netrukdo dirbti“, - sakė K. Trečiokas.

Kai jis sukritikavo piketo idėją, P. Gražulis atkirto: „Jūs esate mūsų partijos deleguotas, o sprendimas priimtas mūsų būstinėje.“

Konferencijoje „tvarkietis" Seimo narys P. Gylys kalbėjo apie „viešojo blogio srautus“, sklindančius iš Prezidentūros.

„Viešojo blogio srautai sklinda iš Prezidentūros, STT dalyvauja nešvarioje Prezidentūros kovoje, iškreipta viešoji erdvė, deformuoti teisėsaugos veiksmai“, - rėžė P. Gylys.

Opozicijos reikalavimų atsistatydinti nepaisys

„Opozicijos reikalavimas - jie daug investavo į šią skandalą, jie turi gauti rezultatą, aš suprantu“, - BNS sakė jis.

K. Trečiokas teigė nepadaręs nieko, kad Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo būtų priimtas, tik pateikė jį Vyriausybei.

Pokalbių su Druskininkų meru R.Malinausku išklotinės rodo, kad K.Trečiokas žada jam „sužiūrėti“, „priminti kompanijai“ tvarkyti su Vyriausybės nutarimu susijusius reikalus. Ministras taip pat rugpjūčio pabaigoje yra žadėjęs merui per Vyriausybės pasitarimą „pasižiūrėti, kad nueitų į Vyriausybę“.

„Esmė yra ne pokalbiuose, o kokių veiksmų aš ėmiausi. Aš veiksmų jokių nesiėmiau, tad šioje vietoje mane kaltinti irgi yra visiškas nulis“, - BNS kalbėjo ministras.

K. Trečiokas teigė, kad jo santykiai su R.Malinausku yra „grynai darbiniai“, o, komentuodamas pokalbių išklotines, pasakojo visada žadantis pagelbėti, kai jo kas nors prašo išnagrinėti galimybes priimti teisės aktus.

„Man skambina Seimo nariai ir iš opozicijos, ir (Jurgis) Razma ir (Vida Marija) Čigrijienė, ir merai įvairūs. Aš visada prižadu pažiūrėti, kokios yra galimybės. Kitų prašymai būna konkretūs, konkrečių pinigų sumų reikia kokiems ten projektams pabaigti. Aš prižadu pažiūrėti, kokios yra galimybės ir pagal galimybes informuoti. Tai čia toks ministro darbas – kalbėtis ir žiūrėti, ką Aplinkos ministerija gali nuveikti vienoje ar kitoje savivaldoje“, - sakė aplinkos ministras.

Jis nevertino pokalbių su R. Malinausku dėl Vyriausybės nutarimo kaip spaudimo.

„Aš tai spaudimo nematau, tada kiekvienas pokalbis iš verslo būtų spaudimas. (...) Aš tai priimu kaip siūlymą - yra specialistai, teisininkai, po to didžiulė derinimų mašinų. Čia spaudimu nevadinčiau. Prašymas pagreitinti procesą“, - kalbėjo K.Trečiokas.

Ministras sakė nevykęs į Druskininkus padaryti „revizijos“, kai rugpjūčio 28 dieną jį kvietė R.Malinauskas, nors pokalbio su meru metu sakė, kad „būtų visai fainai“. Tačiau K.Trečiokas pripažino viešbutyje „Aqua“ nemokamai nakvojęs du kartus. Už maudynes vandens parke ministras sako mokėjęs.

Jis teigė „gerai pagalvosiantis“, jeigu sulauktų kvietimo „Aqua“ viešbutyje nemokamai nakvoti dar kartą.

„Šiose aplinkybėse, manau, būtų traktuojama, kaip nežinau kas. Čia irgi toks yra dalykas visų tų skandalų sukeltos, kai turi atsirinkti su kuo bendrauti, ir ne“, - sakė K.Trečiokas.

Seimo opozicija trečiadienį paragino ministrą atsistatydinti, priešingu atveju žada jam rengti interpeliaciją.

Tokias sąlygas konservatoriai, anot partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio, kelia paaiškėjus, kad ministras „melavo Antikorupcijos komisijai apie jam darytą Ričardo Malinausko poveikį dėl Vijūnėlės „dvaro“, taip pat nustačius pažeidimus priimant nutarimą.