Šiuo metu teisėsaugos tiriamos aplinkybės dėl galimai daryto poveikio Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) tarnautojams, kad šie pripažintų tinkamu eksploatuoti vienam iš mažmeninės prekybos tinklų priklausantį naujai pastatytą prekybos centro pastatą Prienų mieste.

Ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, kad vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovas G. Vainauskas, atstovaudamas kitų asmenų interesus, galimai susitarė su vienos politinės partijos vadovu Rolandu Paksu, kad šis už didelės vertės, (daugiau nei 250 MGL) kyšį, pasinaudodamas savo įtaka politinės partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje, paveiks ministerijai pavaldžios institucijos – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos – darbuotojus, kad šie leistų pradėti eksploatuoti Prienų mieste minėtam mažmeninės prekybos tinklui priklausantį prekybos centrą.

Praėjusių metų rugsėjį Prienuose, Revuonos g. 66A, atidarytas naujas „Norfa“ prekybos centras. Į naujo prekybos centro statybas ir įrangą investuota apie 1,8 mln. eurų. Įtariama, kad buvo daryta įtaka, jog tarnautojai nepastebėtų pastato trūkumų.

Viceministras kalbėjosi su VTPSI viršininkės pavaduotoju

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė GRYNAS.lt pripažino, kad viceministras Algirdas Genevičius, nors ir nėra atsakingas už statybų sritį, kalbėjosi su jos pavaduotoju apie tą prekybos centrą.

„Iš Aplinkos ministerijos jokio poveikio ir iš kitų asmenų jokio poveikio nei aš, nei mano pavaduotojas neturėjo. Į mano pavaduotoją kreipėsi viceministras Algridas Genevičius pasiteiraudamas dėl „Norfos“ pridavimo. Dabar prasidėjo STT tyrimas, todėl mes nusprendėme perpatikrinti pridavimo procedūras“, - sakė L. Nalivaikienė.

Paklausta, ar tas pokalbis negalėjo būti įtakos darymas, VTPSI viršininkė teigė, kad tai buvo darbinis pokalbis: „Aš kalbėjau su pavaduotoju. Jo teigimu, jokios įtakos nebuvo, tai yra elementarus darbinis paklausimas. STT kaip liudytojus apklausė pavaduotoją ir mane.“

K. Trečiokas: kalbėtis galima su kuo tik nori

Tvarkos ir teisingumo partijos deleguotas aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas GRYNAS.lt teigė, kad nors statybos nėra jo partiečio A. Genevičiaus sritis, kalbėtis galima su kuo tik nori.

„Nesąmonė. Aš žinočiau“, - įtarimus neigė K. Trečiokas.
Kęstutis Trečiokas

Paklaustas, kaip vertina A. Genevičiaus pokalbį su VTPSI viršininkės pavaduotoju, ministras teigė, kad įstatymai to nedraudžia: „Galima kalbėti su kuo tik nori, įstatymai nedraudžia, bet svarbu yra turinys, ar poveikis buvo kažkoks daromas. Jūs patys puikiai suprantat, ko jūs klausiat, tai yra visiškai pritempti dalykai ir visiškos nesąmonės.“

Paprašytas patvirtinti, kad viceministras A. Genevičius nėra atsakingas už statybų sritį ir tai yra ne jo sritis, K. Trečiokas teigė: „Ne, tai ne jo sritis.“

Paklaustas, ar pasitiki, Statybų inspekcijos viršininke, K. Trečiokas atsakė teigiamai: „Taip, neturiu nei vieno fakto, kuris keltų abejonių, neturiu pagrindo. Būtų koks faktas, tai gal sudvejočiau, bet neteko girdėti nieko tokio.“

A. Genevičius: žmonės skambina įvairiais klausimais ir aš jų nepasiunčiu

Aplinkos viceministras A. Genevičius GRYNAS.lt teigė, kad rūpinasi įvairiais žmonių prašymais, nors tai yra ir ne jo sritis.
Algirdas Genevičius

„Jūs tuoj prie įtakų puolate. Kadangi aš esu kaip liudininkas, tai aš jums nieko nekomentuosiu dėl tos statybos. Pagaliau tai buvo panašiai metai laiko atgal, kur man iš viso sudėtinga prisiminti: kas ko prašė, kas ką rašė ir panašiai. Jeigu bus kažkokios medžiagos, jeigu Specialiųjų tyrimų tarnyba dar kažką komentuos arba matys reikalo dar mane apklausti, tada gal kažkas išaiškės“, - sakė A. Genevičius.

Paklaustas, ar dažnai tenka pabendrauti su Statybų inspekcija, kuri nėra jo kuruojama institucija, viceministras teigė, kad rūpinasi įvairiais žmonių prašymais: „Aš bendrauju ne tik dėl statybų. Jeigu žmonės skambina įvairiausiais klausimais, aš jų nepasisiunčiu ant kelių raidžių. Tikrai juos išklausau ir jie net prašo kitą kartą ir man ateina raštas, kuris ne mano srities. Tai nereiškia, kad aš sakau, jūs eikite nuo manęs šalin.“

D. Matonienė: man partija spaudimo nedarė

Aplinkos viceministrė, taip pat „tvarkietė“, Daiva Matonienė, kuri ir yra atsakinga už statybas ir kuruoja Statybų inspekciją, GRYNAS.lt teigė, kad jai partija įtakos nedarė ir daryti spaudimo inspekcijai neprašė.
D. Matonienė

„Tikrai nenorėčiau niekaip vertinti, nes matau, kad vyksta tyrimas ir STT kviečia į apklausas. Tai norėčiau, kad objektyviai būtų ištirta. Aš tos informacijos tikrai neturėjau ir nežinau, kas kam skambino ir kas ką darė“, - sakė D. Motienienė.

Paklausta, ar nesulaukė spaudimo ir prašymų iš partijos daryti įtaką Statybų inspekcijai, viceministrė atsakė neigiamai: „Ne, aš jokio spaudimo iš nieko nesulaukiau.“