Vilniaus RAAD Širvintų rajono agentūroje telefonu buvo gautas anoniminis piliečio skundas dėl deginamų atliekų Čiobiškio kaime buvusioje specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų teritorijoje.

Nuvykus į vietą pareigūnus pasitiko aitrus deginamų atliekų kvapas. Teritorijos savininkai tvarkydami apleistą pastatą nusprendė atsikratyti ten likusiais daiktais. Pažeidžiant teisės aktų reikalavimus buvo deginami seni dažyti ir lakuoti baldai, buitinė technika ir kiti, turintys plastikų, namų apyvokos daiktai.

Degant tokioms atliekoms išsiskiria ypač pavojingos bei nuodingos cheminės medžiagos, kurios kenkia aplinkinių sveikatai. Sveikintina, jog gyventojai buvo pilietiški ir pranešė pareigūnams apie daromą žalą gamtai bei žmonėms. Atliekų deginimas buvo tučtuojau nutrauktas, o jų degintojui, Lapelių kaimo gyventojui A. P., surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir paskirta bauda už ATPK 83 str. pažeidimą.

Aplinkosaugininkai primena, kad Aplinkos oro apsaugos įstatymo 20 straipsnio 2 punktas draudžia deginti atliekas, išskyrus atvejus, kai jos deginamos specialiai tam skirtuose įrenginiuose. Atliekų deginimas, nesilaikant teisės aktuose nustatytų aplinkos oro apsaugos reikalavimų, užtraukia baudą piliečiams nuo dvidešimt aštuonių iki penkiasdešimt septynių eurų ir pareigūnams – nuo penkiasdešimt septynių iki vieno šimto penkiolikos eurų.