Viskas dėl to, kad įžūlūs statytojai neįvykdė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos privalomojo nurodymo ir patys tvoros nenugriovė.

Problema - įsisenėjusi

Vilkpėdės gyventojai netruko pastebėti, kai jų rajone prieš keletą metų buvęs vieno aukšto į kultūros paveldo sąrašą įtrauktas gydyklos pastatas išstypo dvigubai, buvo renovuotas ir dar buvo aptvertas tvora. Į aptvertą teritoriją iki šiol patenka ir dalis valstybinio miško.

Aplink sklypą driekiasi Vilniaus miesto savivaldybės urėdijai priklausantys valstybiniai miškai, tačiau sklypo savininkas tvora apsitvėrė ne tik jam priklausančią teritoriją, bet ir dalį valstybinio miško. Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus joks miškas – nei privatus, nei valstybinis - negali būti aptvertas aklina tvora taip, kad į jį negalėtų patekti bet kuris pilietis. Kiekvienas žmogus turi teisę lankytis miškuose ir šios teisės niekas negali apriboti.

Valstybinė miškų tarnyba dar 2012 metais konstatavo, kad tvora Šlaito gatvėje esančiame sklype Nr. 20 yra neteisėta, nes į aptvertą teritoriją patenka dalis valstybinio miško žemės. Buvo paskirta palyginti nedidelė bauda, tačiau daugiau niekas nieko ir nedarė. Tik po trejų metų buvo išsiųstas prašymas tvorą nugriauti.

Šių metų sausio 29 dieną tvoros Šlaito gatvėje jau turėjo nelikti, tačiau į šią vietą atvažiavę GRYNAS.lt žurnalistai ją vis dar surado. Domimės, kokių veiksmų Statybų inspekcija imsis, kad jos privalomasis nurodymas būtų įgyvendintas.

Per nustatytą terminą tvoros nenugriovė

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius dėl valstybinėje žemėje, šalia žemės sklypo Šlaito g. 20, savavališkai pastatytos 1,6 m aukščio tvoros 2015-07-28 surašė savavališkos statybos aktą ir statytojui pateikė privalomąjį nurodymą iki 2016-01-29 tvorą nugriauti.

Savavališkai pastatytų tvorų, jeigu jos atitinka statinio požymius, atžvilgiu taikomos tos pačios teisės aktų nustatytos procedūros, kaip ir bet kurių statinių savavališkos statybos padarinių šalinimo atvejais. Kai inspekcijos privalomasis nurodymas nugriauti tvorą per nustatytą terminą neįvykdomas, kreipiamasi į teismą dėl statytojo įpareigojimo tai padaryti. Jei nevykdomas ir teismo sprendimas, atliekamos priverstinio griovimo procedūros, kaip ir bet kurio kito statinio savavališkos statybos atveju.

Kreipsis į teismą

Pasak VTPSI atstovės viešiesiems ryšiams Vidos Aliukonienės, inspekcija dėl privalomojo nurodymo nevykdymo ir nenugriautos tvoros per nustatytą terminą kreipsis į teismą.

„Kad statytoja I. P. savavališkai valstybinėje žemėje šalia žemės sklypo Šlaito g. 20, Vilniuje, pastatytos tvoros per privalomajame nurodyme nustatytą terminą nenugriovė, statybos valstybinės priežiūros pareigūnas nustatė 2016-02-03, atlikęs privalomojo nurodymo įvykdymo patikrinimą. Vadovaujantis Statybos įstatymu, statytoja turėjo teisę kreiptis į statybą leidžiančius dokumentus išduodančius subjektus dėl statybą leidžiančio dokumento išdavimo šio įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka, tačiau inspekcijai statybą leidžiančio dokumento nepateikė“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Anot jos, inspekcija kreipsis į teismą: „Per 2 mėn. nuo privalomojo nurodymo nustatyto įvykdymo termino pabaigos inspekcija priims sprendimą kreiptis į teismą, prašant įpareigoti statytoją pašalinti savavališkos statybos padarinius.“

Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatyme yra įtvirtinta nuostata, jog jeigu asmuo per nustatytą privalomojo nurodymo terminą nurodyto nurodymo neįvykdo arba negauna statybą leidžiančio dokumento, inspekcija kreipiasi į teismą dėl įpareigojimo vykdyti šį nurodymą.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.