Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sausio 26 d. turėdami informacijos apie brakonieriavimą statant kilpas medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti Ukmergės r. sav., Želvos sen. Laumėnėlių k., suorganizavo pasalą. Laukti reikėjo apie 4 valandas, kol buvo pastebėtas įtartinas asmuo, vaikštantis ir besidairantis ties pastatytomis kilpomis.

Sulaikius minėtą asmenį paaiškėjo, kad tai buvo vietinis Laumėnėlių k. gyventojas B.M., kurio sodyba buvo čia pat už krūmų. Sulaikymo metu minėtas asmuo visais būdais neigė, kad statė ar tikrino kilpas, bandė priešintis aplinkos apsaugos pareigūnui, net priremtas akivaizdžių įrodymų, jis vis tiek neigė savo kaltę. Apžiūrint piliečio B.M. sodybos teritoriją aplinkosaugininkai surado rekordinį kiekį kilpų - iš viso 34 vnt. Jos buvo pagamintos iš vielos, pinto plieninio lyno ir netgi iš pintos virvės.

Kelios kilpos buvo pastatytos pažeidėjo kieme esančiame sode, kaip jis teigė: „pastačiau kilpelą, nes norėjau savo šunioką pagauti“. Rastos kilpos sode ir šalia sodybos esančiame Laumenkos miške buvo identiškos ir pareigūnams neliko abejonių, kad jos to paties asmens.

Pažeidėjui įvykio vietoje buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 85 str. 3 d, 85 str. 7 d., jam taip pat gresia bauda nuo 579 iki 1737 eurų ir pažeidimo padarymo priemonių konfiskavimas.

Tos pačios dienos popietę aplinkosaugininkai, grįžę į Vilnių, nusprendė patikrinti informaciją Trakų r. sav., Paluknio sen., Pakrempės tvenkinių kanaluose apie galimai vykdomą neteisėtą žvejybą naudojant mėgėjų žvejybos įrankius – bučiukus. Aplinkosaugininkai, nuvykę į vietą, pamatė šviežius dviejų žmonių pėdsakus, vedančius gilyn į vandens kanalą. Inspektoriai iškart suprato, kad galimi pažeidėjai yra kitame kanalų gale ir galimai tikrina pastatytus bučiukus.
Konfiskuotos žvejybos priemonės

Neilgai trukus tiesiai į aplinkosaugininkų rankas atėjo jau gerai žinomi du pažeidėjai P.M. ir G.L., gyvenantys šalia esančiame kaime. Pilietis P.M. buvo sulaikytas jau antrą kartą, o G.L. – trečią kartą. Sulaikius pažeidėjus jie buvo labai nustebę ir išsigandę, kaip patys teigė: „Nesitikėjom tokiame užkampyje susitikti aplinkos apsaugos pareigūnų.“ Sulaikyti asmenys prisipažino, kad buvo pastatę 14 vnt. bučių žuvims gaudyti. Pas P.M. krepšyje buvo surastos jau pagautos 4 lydekos ir 5 lynai, o pas G.L. kuprinėje buvo surasti 7 lynai.

Kaip Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse rašoma, pagauta žuvis bučiukais turi būti nedelsiant paleista į ta patį vandens telkinį, bet minėti asmenys to nepadarė. Pažeidėjams įvykio vietoje buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai pagal LR administracinių teisės pažeidimo kodekso 87 str. 3 d. ir paimti pažeidimo padarymo įrankiai – bučiukai (14 vnt.) Taip pat pažeidėjams teks gerokai paploninti pinigines, nes jiems gresia baudos nuo 115 iki 279 eurų ir teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia net 1420 eurų.