VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras primena, kad į mišrių komunalinių atliekų konteinerį galima mesti tik šaltus ir į plastikinį maišelį supakuotus pelenus.

„ Į mišrių komunalinių atliekų konteinerį supilti karšti ar šilti pelenai gali sukelti gaisrą. Praėjusiais metais Šiaulių mieste buvo užfiksuoti du atvejai, kai mišrių atliekų konteineryje kilo gaisras dėl supiltų karštų pelenų. Primename, kad pagal savivaldybių patvirtintas atliekų tvarkymo taisykles, jei gyventojui priklausantis konteineris tampa netinkamas naudoti dėl gyventojo kaltės, jam teks atlyginti nuostolius ir kita priemonė suteikiama už atitinkamą mokestį“ – informuoja Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro viešųjų ryšių specialistė Karolina Kiesienė.

Anot atliekų tvarkytojų, pelenai, susimaišę su kitomis mišriomis atliekomis, vežamomis į Šiaulių regiono nepavojingų atliekų sąvartyną, ne tik kelia pavojų sąvartyne kilti gaisrui, bet ir gadina atliekų rūšiavimo įrenginius.

Pelenai – vertinga trąša

Pelenuose yra kalio, kalcio, fosforo, geležies, cinko, mangano, molibdeno, magnio, taip pat silicio, vario, švino – iš viso net 30 makro ir mikroelementų. Tai puiki dirvožemio praturtinimo ir rūgštingumo mažinimo priemonė. Šaltuoju sezonu, deginant malkas ar durpių briketus, galima sukaupti pakankamą pelenų kiekį, kad būtų galima pasigerinti savo dirvožemį.

Anot specialistų, prie molio ir molio dirvožemius tręšti pelenais geriau rudenį, smėlio ir prie smėlio – pavasarį.