Aplinkos ministro Kęstučio Trečioko sudaryta darbo grupė atliko teisės aktų analizę, kitų Europos Sąjungos valstybių praktiką, konsultavosi su Europos Komisijos atstovais ir nustatė, kad daugelis ES valstybių netaiko atliekų tvarkymo reikalavimų embrionams ir vaisiams iki 22-osios savaitės.

Vadovaujantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, kiekvieno žmogaus orumas, garbingumas yra neliečiamas, todėl privalo būti gerbiamas ir apsaugotas. Atsižvelgdama į tai, Aplinkos ministerija parengė Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūloma papildyti šio įstatymo 1 straipsnio 2 dalį, nurodant, kad negimusiems žmogaus embrionams ir vaisiams iki 22-osios nėštumo savaitės šis įstatymas netaikomas.

Patvirtinus šį įstatymo projektą, negimusieji žmogaus embrionai ir vaisiai iki 22-osios nėštumo savaitės nebebus tvarkomi kaip atliekos.

Žmonių palaikų laidojimo įstatyme nustatyta, kad žmogaus embrionų ir vaisių iki 22-osios nėštumo savaitės kremavimo ir laidojimo tvarką nustato Visuomenės sveikatos saugos reglamentas (higienos norma).

Visuomenė kviečiama susipažinti su parengtu įstatymo projektu, kuris paskelbtas LR Seimo teisės aktų informacinės sistemos (TAIS) projektų registravimo posistemėje, ir pateikti pastabas ir pasiūlymus.