Didinamais sąvartyno mokesčiais visoje Bendrijoje siekiama sumažinti į sąvartynus vežamų atliekų kiekį. Lenkija moka dvidešimties eurų už toną atliekų mokestį, Danija – 50 eurų. Lietuvoje planuota įvesti beveik 27 eurų mokestį už aplinkos teršimą, tačiau kol kas nuspręsta rinkti 3 eurus už toną.

Pasak Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininko, per porą metų įrengus biologiškai skaidžių atliekų, mechaninio apdorojimo įrenginius, mokestis didės.

„Aš jį pavadinčiau drausmės mokesčiu. Buvo galvojama prieš dvejus metus, kad gal jau veiks deginimo stotis, kita įranga, kuri neleis pakliūti į sąvartyną atliekoms, bet svajonės buvo vienos, realybė yra kita. Mokestis yra kitoks, jis nukreiptas į gyventojus, kad jie rūšiuotų, bet mes turime jiems užtikrinti visą įrangą“, – pasakojo Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Regionų atliekų tvarkymo centrai apie naujo mokesčio įvedimą varpais pradėjo skambinti dar vasarą. Esą naujas mokestis šiukšlių kainą gyventojams būtų išauginęs iki 30 procentų.

„Vilnius ruošiasi beveik tris kartus didinti rinkliavą. O dar MBT kaštai, deginimo kaštai, sąvartyno kaštai – prognozuojama, kad tai Lietuvoje apie 40 procentų turėtų auginti paslaugą“, – perspėjo Lietuvos regionų atliekų tvarkymo centrų asociacijos prezidentas Algirdas Reipas.

Alytaus miesto taryba nesiryžo kelti rinkliavos mokesčio gyventojams. Dėl naujo mokesčio pabrangus šiukšlių vežimui, papildomas sąnaudas savivaldybė prisiima... Nors miesto savivaldybė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui dar skolinga apie pusketvirto šimto tūkstančių eurų.

„Ta skola kitais metais dar formuosis, mažiausiai pusmetį. Tai be abejo reikės dengti miesto biudžetu. Rinkliava nedidėja sausio mėnesį, kitas langas ją padidinti bus liepos mėnesį. Mes kalbam apie šimtus tūkstančių“, – pasakojo Alytaus vicemeras Tautvydas Tamulevičius.

„Sąvartyno mokestis (...) jokiu būdu negali gulti ant savivaldybės pečių, kad ji mokėtų tuos pinigus iš biudžeto ir, gink Dieve, – ant gyventojų. Įstatymas daugiau motyvuoja tiek atliekų rinkėjus, tiek atliekų tvarkymo centrą dirbti kuo efektyviau“, – pabrėžė Alytaus savivaldybės tarybos narys Sigitas Leonavičius.

Šiuo metu į šalies sąvartynus išvežama apie 60 procentų atliekų, kitos atliekos perdirbamos ir panaudojamos. Įdiegus planuojamus įrenginius, planuojama , kad į sąvartynus pateks tik apie dešimtadalis šiukšlių.