„Vakar (ketvirtadienį - BNS) susitikime nekalbėjome visiškai apie Astravo atominę elektrinę. Tik kalbėjome apie tai, kaip galima ateityje detalizuoti įvairių projektų, kurie yra šalia mūsų ir Baltarusijos sienos, įgyvendinimo procesą: kas su kuo bendrauja, kokiais terminais, kokia kalba, kokio turinio informacija yra perduodama“, - penktadienį LRT radijui sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys.

Pasak jo, ketvirtadienį aptartas sutarties dėl PAV projektas, kuris pradėtas rengti dar 2005 metais, tačiau Baltarusijai pradėjus statyti Astravo atominę elektrinę (AE), derybos sustojo.

„Projekte numatyta 13 straipsnių, ketvirtadienį aptarėme tik du straipsnius, dar liko daug klaustukų“, - komentavo V. Auglys.

Jo teigimu, susitikimai, skirti aptarti Astravo AE klausimą, su Baltarusija kol kas nėra planuojami, nes pastaroji vis dar nepateikia atsakymų į Lietuvai rūpimus klausimus.

„Kiek suprantame, Astravo AE yra statoma. Mūsų susirūpinimai lieka tie patys - dėl saugumo, dėl poveikio Neries upės baseinui, poveikio sostinei (Vilniui - BNS), poveikio žmonių sveikatai. (...) Lietuva sunerimusi dėl aikštelių parinkimo, nes Astravas yra labai arti Lietuvos sostinės ir mums visiškai nesuprantama kodėl pasirinkta šita aikštelė“, - kalbėjo V. Auglys.

Astravo AE klausimas lapkritį nagrinėtas Prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje Minske. Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas tuomet BNS teigė, kad Lietuva ragino pakviesti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misiją įvertinti AE aikšteles, nes tai rekomenduoja Espo konvencija ir manoma, kad tai nėra atlikta.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tuomet pakvietė Baltarusijos ekspertus gruodį atvykti ir aptarti tarptautinių organizacijų priekaištus, susijusius su Astravo AE statyba.

Susirūpinusi dėl Baltarusijos veiksmų ir negaudama pakankamai informacijos apie AE projektą, Lietuva šių metų kovą kreipėsi į Orhuso konvencijos Atitikties komitetą, kuris birželį pateikė išvadas, jog Baltarusija pažeidė konvencijos nuostatas - PAV procesas turi būti tęsiamas, o į Lietuvos klausimus turi būti atsakyta.

Espo yra paskelbusi, kad Astravo AE projektas neatitinka konvencijos reikalavimų. Pati Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina projekto, kuris statomas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, saugumo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją